Al-Qaida slår tilbake

To år etter terrorangrepene: Taliban er på offensiven og al-Qaida sterkere enn noen gang. - USAs «krig mot terror» har hittil vært en fiasko, sier professor Paul Rogers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terrornettverket al-Qaida er sterkere enn før angrepene 11. september 2001, sier professoren i fredsstudier ved Bradford-universitetet i England.

Han mener at de USA-ledede aksjonene i Afghanistan og Irak hittil har vært en stor fiasko, og at de ikke har klart å knuse organisasjonens struktur eller å stanse rekrutteringen.

- Al-Qaida og deres tilhengere har klart å planlegge og også gjennomføre en påfallende mengde aksjoner, og kapasiteten er tydeligvis større enn den var før angrepene 11. september, skriver Rogers i en studie som ble offentliggjort denne uka.

- På denne bakgrunn alene er det vanskelig å godta påstanden om at man vinner krigen mot terror, skriver Rogers.

Studien er laget for Oxford Research Group, en «think tank» som spesialiserer seg på våpenkontroll og ikke-sprednings-aspekter, melder nyhetsbyrået AP.

Tilbakeslag i Irak

Flere terroreksperter mener at USA og deres koalisjonspartnere har notert seg for viktige seire mot al-Qaida, men advarer om at kaoset som fulgte invasjonen i Irak representerer et tilbakeslag.

Rogers legger i sin rapport vekt på at USAs kamp mot terrorisme har forhindret at planlagte angrep er blitt gjennomført, men likevel har al-Qaida tatt livet av over 350 mennesker og skadd nesten 1000 i de to årene som er gått siden de voldsomme angrepene på World Trade Center og Pentagon.

I sine regnestykker har Rogers tatt med seg Bali-bomben som krevde over 200 liv, og bilbombene i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, hvor 26 mennesker ble drept.

Det løst organiserte terrornettverket al-Qaida, som ledes av den saudiske millionæren Osama bin Laden, hadde gjennomført flere spektakulære angrep før 11. september 2001 også. I 1998 gjennomførte de to synkroniserte aksjoner mot to amerikanske ambassadebygninger i Afrika. Over 250 mennesker døde.

For to år siden døde nærmere 3000 mennesker da flykaprerne styrtet fire fly, to av dem i World Trade Center, ett i det amerikanske forsvarets hovedkvarter Pengtagon, mens det siste styrtet på et jorde i Pennsylvania.

Aksjonen førte til at president George W. Bush lanserte sin globale krig mot terror. Invasjonene i Afghanistan og Irak fulgte.

- Seierne uten effekt

Professor Rogers mener at utdrivelsen av Taliban fra Afghanistan og Saddam Hussein fra Irak var seire uten innhold.

I Irak klarte militante aksjonister å komme seg over grensene inn i landet og slå seg sammen med grupper inne i landet, samtidig som USAs okkupasjon blir et klart mål for radikale grupper, skriver professoren.

- Ved å okkupere Irak har USA gitt dem 140 000 mål, et veldig kraftig fokus for opposisjonen, skriver Rogers.

Midtøsten-redaktør i Jane's magsin for risikoanalyse mener at å gjenoppbygge Irak vil være det viktigste steget for å bekjempe terroristene, siden det vil vise araberne at USAs måte å gjøre det på ikke er så ille likevel.

- Men dette er en veldig langsiktig plan, påpeker redaktøren.

På kort sikt mener Binnie at krigen mot terrorisme har ført til flere viktige framskritt, blant annet at man har fanget og drept flere ledere i al-Qaida, klart å blokkere flere pengekilder, og ikke minst at de har eliminert fristedet terroristene hadde i Afghanistan.

Paul Wilkinson ved senteret for studier av terrorisme og politisk vold ved universitetet i St. Andrews mener at veien for å vinne over terrorismen er etterretning.

- Dersom man forsøker å vurdere om kampen mot terror er vunnet, ved kun å se på de militære måleenhetene, vil det være helt galt, sier Wilkinson. Han legger til at han ikke har lest rapporten fra Rogers.

Taliban på offensiven

Samtidig melder de amerikanske styrkene i Afghanistan at tusenvis av nye Taliban-soldater nå velter inn i Afghanistan. Taliban-leder mullah Omar er fremdeles på frifot, og al-Qaida presser angivelig organisasjonen økonomisk for å få den til å øke motstanden i Afghanistan.

Det er typisk unge, religiøst fanatiske menn som nå sendes mot de amerikanske styrkene i Afghanistan etter å ha blitt rekruttert i Pakistan.

- Minst 250 Taliban-krigere er drept i Afghanistan bare siden 25. august i år, sier general John Vines til avisa The Washington Times.

Bare i ett angrep sist lørdag ble 84 unge Taliban-soldater drept under trefninger i den sørlige provinsen Zabul, opplyser generalen.

CIA kveler pengestrømmen

Men CIA har et annet syn på situasjonen.

CIA opplyser i dag at de har klart at ta ti av de viktiste sponsorene til al-Qaida de siste to årene.

To tredeler av al-Qaidas øverste ledersjikt er drept eller tatt og organisasjonen har ikke lenger kapasitet til å lansere store aksjoner, mener USAs etterretningsorganisasjon.

CIA trekker spesielt fram Khalid Shaikh Mohammed, hjernen bak 11. september-angrepene, og Abu Zubaydah, Osamas økonomisjef, som de to vitkigste personene som er tatt til fange.

<B>KOM SEG UNNA: Taliban-leder Mullah Omar er ikke funnet, men skal fremdeles være aktiv i kampen mot de amerikanske styrkene.
<B>DREPT I PAKISTAN: En mistenkt alqaidaer drept under en politiaksjon i Pakistan 14. august i år.
<B>BOMBEN PÅ BALI: Over 200 mennesker døde under aksjonen på Bali i oktober i fjor.
<B>ANGREPET PÅ USA: 3000 mennesker døde da fire fly ble kapret og styrtet i World Trade Center og Pentagon i USA 11. september 2001.
<B>KAMPEN I IRAK: Amerikanske spesialstyrker i aksjon i Irak. USA har ikke klart å kvele motstanden.
<B>KENYA: De synkroniserte bombene mot to av USAs ambassader i august 1998 i Afrika var forvarslet om hva organisasjonen al-Qaida var i stand til.
<B>RASTE SAMMEN: World Trade Center faller sammen etter angrepet.