Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- al-Qaida-soldater i Libanon

Britisk etterretning mener en rekke al-Qaida-soldater nå gjemmes av terrororganisasjonen Hizbollah i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i britisk etterretning hevder at sentrale aktører i Osama bin Ladens terroristnettverk nå befinner seg i Libanon. Over 20 holdes gjømt av Hizbollah, organisasjonen som drepte 241 amerikanske elitesoldater i Beirut i 1983, skriver USA Today.

Amerikansk etterretning bestrider ikke opplysningene, men understreker at det - så langt - ikke er noe som tyder på at en stor gruppe al-Qaida-medlemmer er i ferd med å omgruppere seg, eller bygge opp nye treningsleire i Libanon.

Selv om både al-Qaida og Hizbollah er betraktet som terroristorganisasjoner, er det mye som taler i mot at en allianse vil bli bygget opp:

  • Osama bin Ladens folk er stort sett sunnimuslimer, mens Hizbollah stort sett består av sjiamuslimer.
  • Iran, den største sjianasjonen, gikk nesten til krig mot Taliban på grunn av deres undertrykkelse av afghanske sjiaer.
  • Å bygge opp en stor militær gruppe i Libanon vil bli en utfordring. Syria har 30,000 soldater i Libanon, og Iran kan bli trukket inn i en kamp som involverer Hizbollah.

Også flyktet til Europa

Opplysningene om al-Qaida-folk i Libanon er det siste tegnet på de amerikanske angrepene i Afghanistan har tvunget medlemmer av terroristgruppa ut av landet.

USAs øverstkommanderende i Europa, general Joseph Ralston, sa i helga at en rekke terrorister som har flyktet ut av Afghanistan, har dukket opp i europeiske land og i Vest-Afrika.

- Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre i vår egen bakgård, sa general Ralston.

I går sa USAs forsvarsminister at «det ikke er tvil om at den porøse grensa mellom Iran og Afghanistan har blitt brukt av flyktende al-Qaida-medlemmer og Taliban-soldater».

al-Qaida-medlemmene er, i motsetning til innfødte Taliban-krigerne, hovedsakelig arabere, og har nok funnet det vanskelig å smelte inn i landsbysamfunn i Afghanistan.

HIZBOLLAH: Nyutdannede Hizbollah-soldater markerer at de er ferdigopplærte.
FLYKTET: I hulene i Tora Bora fant amerikanske soldater store ammunisjonslagre. al-Qaida-soldatene hadde flyktet, og 20 ryktes nå å være i Libanon.
- I IRAN: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at det ikke er noen tvil om at al-Qaida-soldater har flyktet til Iran.
Hele Norges coronakart