al-Qaida står bak

Sporene etter terroraksjonene i Kenya peker mot Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av terroristene som angrep israelere i Kenya i dag, er identifisert. Han har vært ettersøkt siden terroraksjoner for fire og et halvt år siden.Passasjerfly ble beskutt samtidig som bilbombe eksploderte. Alt tyder på at terrornettverket al-Qaida står bak dagens angrep med bomber og raketter i Kenya.

 • For det første at aksjonene var samordnet, slik terorangrepene i USA 11. september 2001 og på Bali tidligere i år. Flere simultane aksjoner er blitt al-Qaidas varemerke og vitner om høy grad av organisasjon.
 • Det israelske charterflyet ble angrepet med bakke til luft-raketter. Osama bin Laden fortalte i et intervju han ga journalisten John Mill i mai 98, at organisasjonen hadde mange slike. Noen av dem amerikanske Stinger-raketter som ble gitt den muslimske geriljaen i Afghanistan under krigen mot russerne.

  Men denne gang dreier det seg tilsynelatende om russiske raketter av type SA-7 Strella. Flere slike er i omløp på det illegale markedet. Blant annet hadde den albanske geriljabevegelsen UCK Strella-raketter under kampene i Kosovo.

 • al-Qaida har operert i Kenya i mange år og har trolig fortsatt et fungerende apparat der. Hotellet ble angrepet av en bil fylt med sprengstoff, også det typisk for organisasjonen.
 • I juni i år arresterte Saudi-Arabia sju medlemmer av al-Qaidam som planla bruk av bomber og bakke til luft-raketter mot amerikanske mål i kongedømmet. Amerikanske fly var blant målene.
 • Flere av nøkkelpersonene bak angrepet på USAs ambassade i Nairobi i 1998, var ifølge en briefing det amerikanske forsvarsdepartementet ga i februar, fortsatt på frifot.

  Nå viser det seg at en av selvmordsbomberne som angrep det israelske hotellet i Mombasa, er identifisert som Abdullah Abdullah. Han er født i Egypt, går under navnet Saleh, og er tidligere utpekt som hjernen bak ambassadeangrepene i Kenya og Tanzania.

  En muslimsk geistlig i London som støtter al-Qaida, sa i dag at han mener nettverket står bak aksjonene i Mombasa. Kenyas ambassadør i Israel sier det samme. Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp ved St. Andrews universitet i Skotland mener enten al-Qaida eller den libaneisiske terrorgruppa Hizbolla er ansvarlig.

 • Passasjerfly ble beskutt samtidig som bilbombe eksploderte.
<B>BILBOMBE:</B> En rekke turister mistet livet da en bilbombe gikk av utenfor et hotelli Mombasa.
<B>I SIKKERHET:</B>En Arkia Airlines Boeing 757-300 landet i sikkerhet på flyplassen i Tel Aviv i ettermiddag etter å ha blitt beskutt med to raketter da det tok av fra Mombasa i Kenya.