Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida stod ikke bak London-bombene

De fire selvmordsbomberne fikk hjelp av internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den første omfattende granskningsrapporten om London-bombene offentliggjøres om noen få uker. Her vil det komme fra at de fire selvmordsbomberne brukte internett for å lage bombene som drepte de 52 ofrene, skriver The Observer i dag.


Det var
7.juli i fjor, at de fire mennene gikk til angrep på Londons kollektivtransport med hjemmelagede eksplosiver.


Skaper frykt
Angrepet ble utført på et lavkosts-budsjett med hjelp av informasjon fra internett. Bombene skal bare ha kostet noen få hundre pund.

Rapporten vil trolig utløse frykt hos enkelte, når det blir kjent hvor sårbar Storbritannia er for angrep fra selv små og lite ressurssterke grupper som den som angrep London, skriver avisa.

Mohammed Siddique Khan, Hasib Hussein, Shehzad Tanweer og Jermaine Lindsey beskrives som unge menn fra Leeds og Berkshire, som ble motivert til ugjerningen av sin vrede over Storbritannias utenrikspolitikk, ikke minst deltakelsen i Irak-krigen, samt av en overbevisning om at martyrhandlinger skulle belønnes i deres neste liv.

Utredningen skal ikke ha funnet bevis som tyder på at terrornettverket al-Qaida organiserte eller finansierte angrepene.

Hard kritikk

Tidligere spekulasjoner om at operasjonen var ledet av et spesialutsendt al-Qaida-medlem avvises, det samme gjør hypotesen om at det skal ha vært en femte selvmordsbomber med i angrepet. Noen kobling mellom de fire selvmordsbomberne og gruppen som forsøkte å kopiere angrepet to uker senere, skal det heller ikke ha blitt funnet bevis for.

Utredningen kommer til å fremme hard kritikk mot den britiske etterretningstjenesten MI5, ettersom det har kommet fram at de i en periode hadde en av selvmordsbomberne, Mohammed Siddique Khan, under oppsikt på grunn av hans sympatier for ekstrem islamisme. Men av en hittil ukjent grunn avsluttet imidlertid M15 sin overvåkning av Khan, som regnes som hovedmannen bak bombeangrepet.

<B>NY RAPPORT</B>: Om få uker kommer en ny granskningsrapport om London-bombene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling