Al-Qaida tar avstand fra Breivik: - Som natt og dag

Utspill i siste utgave av al-Qaidas egen avis, sammen med bombeoppskrifter og forslag til sivile terrormål.

- HELT ULIKE: Al-Qaida prøver å argumentere for forskjellene mellom terrorister som Breivik og terrorister som Mohammed Merah. Faksimile: INSPIRE
- HELT ULIKE: Al-Qaida prøver å argumentere for forskjellene mellom terrorister som Breivik og terrorister som Mohammed Merah. Faksimile: INSPIREVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny utgave av den engelskspråklige al-Qaida-avisa «Inspire» som ble offentliggjort denne uka, bruker terrornettverkets propagandister mye plass på å distansere seg fra Anders Behring Breivik og andre høyreekstremister.

«Forskjellen på mujahedin og kristne terrorister er så åpenbar at den ikke trenger å nevnes», skriver artikkelforfatteren, før avisa likevel bruker en lang tekst på å nettopp redegjøre for forskjellen i terrormetodene.

«Høyreekstremistene er de virkelige korsfarerne som vil ha mer blodsutgytelse, mens mujahedin i al-Qaida-organisasjonen streber etter stiftelsen av en rettferdig sosiopolitisk orden for hele kloden - Sharia. Forskjellen er som natt og dag», hevder den ukjente Inspire-skribenten.

Forsvarer seg Trolig kommer «klargjøringen» fra al-Qaida etter at internasjonale medier har omtalt likhetstrekk generelt, og ikke minst at Breivik studerte og hadde stor respekt for al-Qaidas metoder under terrorplanleggingen i Norge. Samtidig har blant andre Politiets Sikkerhetstjeneste vært åpne om at inspirasjonen også kan gå motsatt vei.

- Det er klart at det finnes oppskrifter i dette manifestet som også kan kopieres i de kretser. Vi har prøvd å følge opp islamfiendtlige personer og grupper for å se om det kan være noen som kan tenkes å kopiere hendelsene, sa PSTs operative sjef Tore Risberget til Dagbladet i fjor høst.

Uklare skiller Ifølge «Inspire» mener al-Qaida at de som angriper i Kristendommens navn ser på kvinner og barn som legitime mål i seg selv, mens det ikke skal være tilfelle for al-Qaidas del.

«Høyreekstremistene kan tydeligvis drepe sitt eget folk for en så meningsløs grunn som å "vekke dem". Dette er høyden av ekstremisme», skriver avisa.

Artikkelforfatteren argumenterer imidlertid for at det var greit å bombe offentlig transport i London og Madrid som en del av hevnen for alle muslimer som har blitt massakrert i historien - og at det er legitimt å angripe mål der fienden «gjemmer seg» blant kvinner og barn.

«Uansett, det er ikke som om vi angriper barnehager, barneskoler eller forsamlinger som er kjent for å bare være sammensatt av kvinner og barn. I våre øyne vil det å gå etter kvinner og barn ikke bare være forbudt i henhold til Sharia, men også en ubrukelig form for drap», heter det i forsvarsskriftet.

Den norske terroristen nevnes ikke med navn, men artikkelen er illustrert med et bilde av Breivik satt opp mot Mohammed Merah, den franske islamisten som i mars drepte sju mennesker i Paris før han selv ble skutt av politiet.

Det kan se ut til at artikkelforfatteren ignorerer at nettopp tre barn var blant ofrene som målrettet ble skutt av Merah.

Brannbombe-oppskrift Breivik-artikkelen står midt blant lengre utlegninger om forslag til terroroperasjoner, som angrep på viktige politiske skikkelser i Vesten samt «store strategiske økonomiske mål som: Børsen, kraft- og oljeinstallasjoner, flyplasser, havner og jernbanesystemer». Inspire bringer også oppskrifter på lettlagde brannbomber i sin siste utgave.

«Når al-Qaida mener at en annen gruppes metoder er for drøye, sier det virkelig en del», skriver magasinet Foreign Policy spydig om forsøket på å ta avstand fra Breivik og høyreekstremister.

Det er uklart nøyaktig hvem som står bak Inspire-utgivelsene etter at Anwar al-Awlaki and Samir Khan - den mest kjente bidragsyteren og den antatte redaktøren - ble drept i et droneangrep i Jemen i september i fjor. Foreign Policy bemerker at kvaliteten på det redaksjonelle stoffet rent språklig ser ut til å ha falt kraftig siden de to amerikanskutdannede islamistene døde.