Al-Qaida tar på seg skylden i ny video

Al-Qaida tar i et videoopptak på seg skylden for massakren i Madrid, og sier de var et svar på Spanias støtte til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi påtar oss ansvaret for det som skjedde i Madrid bare to og et halvt år etter angrepene i New York og Washington, sier mannen i opptaket som oppgir navnet Abu Dujan al-Afghani.

- Dette er et svar på Spanias samarbeid med den kriminelle Bush og hans allierte. Dette er et svar på de forbrytelser dere har gjort dere skyldige i over hele verden, særlig i Irak og Afghanistan. Med Guds hjelp vil det komme mer, sier han videre.

Militær talsmann

- Dere ønsker liv, vi ønsker død, fortsetter mannen.

- Om dere ikke gjør slutt på urettferdigheten vil mer blod flyte, og disse angrepene vil være små sammenlignet med det som kan ventes av det dere kaller terrorisme, lyder budskapet videre.

- Dette er en advarsel fra al-Qaidas militære talsmann i Europa, avslutter mannen med å si.

Ikke bekreftet

Nyheten om videoen som angivelig kommer fra Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk var det Spanias innenriksminister Angel Acebes som kom med, under en hastig sammenkalt pressekonferanse natt til søndag.

Ifølge Acebes er det slått fast at mannen i videoopptaket snakker arabisk med marokkansk aksent, men fortsatt uklart om han virkelig er den han utgir seg for å være.

- Mannens identitet er ikke bekreftet verken av spanske tjenester eller internasjonale etterretningsorganisasjoner som vi har bedt om bistand fra, sa Acebes.

Innringer

Ifølge den spanske innenriksministeren var det fjernsynsstasjonen TeleMadrid som fikk tips om den angivelige kunngjøringen fra al-Qaida, i form av en telefonoppringing fra en mann som opplyste at det var etterlatt en videokassett i en søppelkasse i utkanten av Madrid.

TeleMadrid kontaktet straks politiet som rykket ut til stedet og fant kassetten der den var oppgitt å være.

Marokkanere

Tre av de fem mennene som fredag ble pågrepet av spansk politi i forbindelse med terrorbombene som torsdag kostet 200 mennesker livet i Madrid, er marokkanske statsborgere.

Mennene kan angivelig knyttes til funnet av en bag med en bombe, og Acebes utelukket lørdag ikke at de hadde forbindelse med en ytterliggående islamistisk gruppe i Marokko.

En rekke nordafrikanske grupper er tilknyttet al-Qaida, som også mistenkes for å ha stått bak selvmordsaksjonene i Casablanca i Marokko i mai i fjor.

45 mennesker ble drept under disse aksjonene som rettet mot en spansk restaurant, et luksushotell og et jødisk senter, blant dem de 12 selvmordsbombere.

99 prosent sikre

Kilder i den spanske etterretningstjenesten opplyste til radiostasjonen Cadena Ser lørdag at de var «99 prosent» sikre på at torsdagens terrorangrep i Madrid ble utført av en gruppe radikale islamister på 10-15 personer, som allerede kunne ha forlatt Spania.

Også torsdag tok al-Qaida på seg skylden for Madrid-bombene i form av en kunngjøring fra al-Qaidas såkalte Abu Hafs al-Masri-brigade til en arabisk avis i London.

Det er heller ikke slått fast om denne kunngjøringen virkelig kom fra Osama bin Ladens nettverk, men ifølge enkelte eksperter regnes gruppen for å være al-Qaidas militære ving.

NTB

RASENDE: Tusenvis av mennesker samlet seg foran Folkepartiets (PP) hovedkvarter i sentrum av Madrid i går kveld. De føler seg manipulert.
TAR ANSVARET: Osama bin Laden