Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida-terrorist jobbet for britisk etterretning

Ifølge nye WikiLeaks-lekkasjer.

DOBBELTAGENT?: Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili, fra Algerie, anklages både for å jobbe for al-Qaida og for den britiske etteretningstjenesten MI6 ifølge nye lekkede dokumeneter.
DOBBELTAGENT?: Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili, fra Algerie, anklages både for å jobbe for al-Qaida og for den britiske etteretningstjenesten MI6 ifølge nye lekkede dokumeneter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili som er anklaget for å stå bak bombingen av flere kirker og et luksushotel i Pakistan i 2002, skal samtidig ha jobbet for den britiske etteretningstjenesten MI6, ifølge den britiske storavisen The Guardian.

Påstandene om Bin Hamlilis rolle som dobbeltagent ble avdekket blant mer enn 700 WikiLeaks-dokumenter som varslernettstedet har lekket om den omstridte fangeleiren på Cuba.

Bin Hamlili beskrives av amerikanske myndigheter som tilrettelegger, kurér og leiemorder for al-Qaida. Den algeriske statsborgeren ble arrestert i 2003.

Amerikanske myndigheter mener også at Bin hamlili satt på viktig informasjon fra britisk etterretning og at han var en «trussel mot amerikansk og alliert personell i Afghanistan og Pakistan».

Radikalisert De nye hemmelige dokumentene som WikiLeaks har distribuert indikerte også at minst 35 innsatte på Guantanamo har blitt radikalisert av ekstremistiske imamer i Storbritannia.

Avisene The New York Times, The Guardian, The Wahsington Post og The Daily Telegraph har fått tilgang til dokumentene som gir en vurdering av de 780 personene som er holdt innesperret i leiren på Guantanamo Bay siden den åpnet i 2002.

Uskyldige Ifølge dokumentene kategoriseres rundt 220 av fangene på Guantanamo som farlige terrorister, mens så mange som 150 skal ha vært uskyldige afghanere og pakistanere.

De uskyldige fangene skal enten ha blitt fanget av amerikanerne - eller solgt til de amerikanske styrkene og sendt til Cuba.

Men de hemmelige dokumentene beviser ikke bare at uskyldige har blitt fanget. Dokumentene bekrefter også at man har klart å ta over 100 medlemmer av terrornettverket Al Qaida, blant dem 15 ledende personer i organisasjonen.

En av de viktigste fangene er Khalid Sheikh Mohammed, som regnes som hjernen bak 11. september-angrepene.

Obama-administrasjonen fordømte mandag WikiLeaks publisering av de hemmelige dokumentene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media