Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida-tilhenger skulle sprenge «Satans Mor» i New York

Shoppet ingredienser til å feire 11. september-jubileum.

PLANLA TERRORANGREP: Najibullah Zazi, som her blir arrestert i Aurora i Colorado, planla ifølge påtalemyndigheten et massivt terroranslag mot New York på dagen 11. september. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post/Scanpix
PLANLA TERRORANGREP: Najibullah Zazi, som her blir arrestert i Aurora i Colorado, planla ifølge påtalemyndigheten et massivt terroranslag mot New York på dagen 11. september. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bussjåføren Najibullah Zazi (24) planla et gigantisk terrorangrep som skulle markere at det var åtte år siden 11. september. 24-åringen begynte allerede august i fjor å planlegge et anslag mot det svært populære tognettet i New York, da han ifølge New York Times reiste til Pakistan for å få opplæring av Al-Qaida.

Neglelakkfjerner
Tusenvis av mennesker tar toget til og fra New York hver dag, og byen er midtpunkt for tre av USAs mest populære toglinjer. Et stort, velregissert bombeangrep mot togsystemet kunne resultert i store tap av menneskeliv.

Zazi møtte i retten i dag, og aktor Tim Neff erklærte at mannen, som opprinnelig er av afghansk opprinnelse, selv aktet å være i New York 11. september for å bivåne sitt verk.

Ifølge påtalemyndigheten har Najibullah Zazi skaffet seg store mengder hydrogenperoksid og neglelakkfjerner - begge ingredienser som i den rette kombinasjonen kan brukes til å lage en bombe.

Stjålne kredittkort
NUPI har tidligere publisert en FFI-rapport som dokumenterer hvordan en terrorcelle med tilknytning til Islamic Jihad Union i september 2007 planla å lage tre bomber av hydrogenperoksid for å angripe den amerikanske flybasen i Ramstein.

Denver-mannen kjøpte, sammen med tre ikke navngitte medsammensvorne, store mengder av produktene i skjønnhetssalonger rundt i hjembyen. Hensikten var ifølge nyhetsbyrået AP å framstille TATP, som også omtales som «Satans Mor».

Zazi er blitt fanget opp av overvåkningskameraer under flere av handlene. En anonym politikilde sier til AP at Zazi brukte stjålne kredittkort for å betale for flere av bombeingrediensene.

Stoffet ble også brukt av de fire selvmordsbomberne som i 2007 drepte 56 og skadde flere hundre under et anslag mot undergrunnsbanen i London.

ARRESTERT: Mohammed Zazi, far til den terrormistenkte 24-åringen, er arrestert og senere løslatt - mistenkt for å ha forklart seg falskt om sønnens aktiviteter. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/Scanpix
ARRESTERT: Mohammed Zazi, far til den terrormistenkte 24-åringen, er arrestert og senere løslatt - mistenkt for å ha forklart seg falskt om sønnens aktiviteter. Foto: AP Photo/Ed Andrieski/Scanpix Vis mer

«Bryllupskaken er klar»
Zazi skal tidligere ha innrømmet å være blitt opplært av Al-Qaida, men nekter for enhver befatning med saken. Han ville ikke snakke med pressen i dag, men har tidligere sagt at årsaken til at han er i politiets søkelys er at han bodde sammen med en venn som ble overvåket av FBI.

Ifølge rettsdokumenter som ble frigitt søndag har politiet funnet en oppskrift på hjemmelagde bomber skrevet med Najibullah Zazi håndskrift.Tekstmeldinger sent av Zazi antydet at de planlagte angrepene var nær forestående, tror FBI.

«Bryllupskaken er klar» sto det i en melding, som myndighetene mener kan ha vært en kode for at angrepet var klart.

Zazis far Najibullah er også arrestert, mistenkt for å ha avgitt falsk forklaring om sønnens plan. Og i New York har politiet arrestert imamen Ahmad Afzali, som skal ha vært en politiinformant for politiet i New York.

Imamen snudde seg imidlertid mot politiet og varslet far og sønn Zazi om etterforskningen, ifølge ABC News.

INFORMANT: Imamen Ahmad Wais Afzali (t.v.), skal ha varslet far og sønn Zazi om at politiet var på sporet. Foto:  REUTERS/Cary Horowitz/Scanpix
INFORMANT: Imamen Ahmad Wais Afzali (t.v.), skal ha varslet far og sønn Zazi om at politiet var på sporet. Foto: REUTERS/Cary Horowitz/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling