Al-Qaida-tilknyttet nordmann knyttes til Bhatti

Dro til Jemen på egenhånd.

-KJENNER HAM:  Arfan Bhatti bekrefter at han vet hvem nordmannen som har vært på terrortrening i Jemen er, men han nekter for at han er en del av hans nettverkt. Foto: John T. Pedersen
-KJENNER HAM: Arfan Bhatti bekrefter at han vet hvem nordmannen som har vært på terrortrening i Jemen er, men han nekter for at han er en del av hans nettverkt. Foto: John T. PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen som er trent opp som terrorist av terrornettverket al-Qaida i Jemen, kobles til våpendømte Arfan Bhatti.

Bhatti som i 2008 ble frikjent for terrorplanlegging, men dømt for medvirkning til skadeverk mot synagogen i Oslo i 2006, nekter overfor VG for at han har noe med mannen å gjøre.

- Jeg vet hvem det er, men jeg nekter for at han er en del av min vennekrets, sier 34-åringen.

Nordmannen som det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press først omtalte mandag kveld, er i 30-årene. Han er ifølge VG født i Norge og har norske foreldre. Han konverterte til islam for noen år siden.

Ifølge avisen har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vært oppmerksom på mannen i lengre tid, men har ikke funnet bevis for straffbare handlinger.

Ifølge VG ble ikke nordmannen rekruttert av noe miljø i Oslo, men han reiste på egen hånd til den arabiske halvøy hvor han oppsøkte konservative islamister som en del av sin radikaliseringsprosess.

Lekkasjene om den terrortrente nordmannen i Jemen kan tyde på at etterretningstjenestene ikke har kontroll over ham, mener terrorekspert og forskningsleder Magnus Ranstorp ved forsvarshøyskolen i Stockholm.

- Frykten for at han er på vei til å gjennomføre en aksjon, kan være årsaken til at man ønsker å spre denne informasjonen offentlig. Det kan tyde på at de har mistet kontrollen over ham. Ellers ville nordmannens eksistens aldri kommet ut i offentligheten, sier Ranstorp.

(NTB)