BEKREFTET DREPT: Al-Qaidas Nord-Afrika-leder er brekeftet drept, ifølge nyhetsbyrå. Foto: AFP / SAHARA MEDIA / NTB scanpix
BEKREFTET DREPT: Al-Qaidas Nord-Afrika-leder er brekeftet drept, ifølge nyhetsbyrå. Foto: AFP / SAHARA MEDIA / NTB scanpixVis mer

Al-Qaida-topp bekreftet drept

Abdelhamid Abou Zeid er drept i Mali. Mokhtar Belmokhtar skal være i live, ifølge nyhetsbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrornettverket al-Qaida bekrefter på en nettside at nettverkets leder i Nord-Afrika, Abdelhamid Abou Zeid, er drept i Mali. Mokhtar Belmokhtar skal imidlertid fortsatt være i live.

- Zeid ble drept som følge av et fransk bombeangrep i Ifoghas-fjellene, sier et medlem av al-Qaida i Maghreb (AQIM), som vanligvis skriver for islamistiske nettsider, til det mauritanske nyhetsbyrået Sahara Medias.

Al-Qaida-kilden avviser imidlertid at den andre islamistlederen i regionen, Mokhtar Belmokhtar, også ble drept i angrepet.

- Belmokhtar er i live og befinner seg i Gao-regionen der han kjemper mot fienden, sier AQIM-medlemmet til Sahara Medias.

Fransk forsvarssjef Tidligere mandag sa den franske forsvarssjefen, admiral Edouard Guillaud at det var sannsynlig at Zeid ble drept i kamper med tsjadiske styrker nord i Mali i forrige uke.

- Det er trolig, men bare trolig, sa Guillaud.

De tsjadiske soldatene tilhørte den afrikanske styrken som sammen med franske styrker gjennomførte en militæroperasjon i Mali for å hjelpe maliske regjeringsstyrker med å slå ned det islamistiske opprøret nord i landet.

Guillauds kommentar er den første fra franske myndigheter som gir en forbeholden bekreftelse på at lederen for al-Qaida i Maghreb (AQIM) er drept i Mali.

In Aménas I helgen kunngjorde en talsmann for Tsjads væpnede styrker at Zeid var drept sammen med islamistlederen Mokhtar Belmokhtar i kamper med tsjadiske styrker nord i Mali.

En talsmann for islamistgruppen til Belmokhtar var raskt ute med å avvise påstanden og sa at Belmokhtar fortsatt er i live.

Belmokhtar sto bak angrepet på gassanlegget In Aménas i Algerie i januar der fem nordmenn var blant de drepte.

(NTB)

SKAL VÆRE I LIVE:  Mokhtar Belmokhtar. Foto: AFP / ANI  / NTB scanpix
SKAL VÆRE I LIVE: Mokhtar Belmokhtar. Foto: AFP / ANI / NTB scanpix Vis mer