Al-Qaida-topp drept i Pakistan

En nær alliert av al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri er drept av pakistanske sikkerhetsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamza Rabia er en av fem som ble drept i en eksplosjon i et område nær grensen mot Afghanistan.

Eksplosjonen skjedde torsdag, men myndighetene i Pakistan friga informasjonen først  lørdag, etter at Rabias levninger var identifisert ved hjelp av DNA-analyse.

Operativ leder

Det antas at Rabia overtok som al-Qaidas operative leder i mai, etter at forgjengeren Abu Farraj al-Libbi ble arrestert.

Han er rangert et sted mellom nummer tre og nummer fem i terrorgruppens hierarki.

Pakistans informasjonsminister sier eksplosjonen oppsto mens de fem drepte var i ferd med å fremstille eksplosiver i det myndighetene antok var et av al-Qaidas skjulesteder.

En høytstående etterretningsoffiser sier derimot at en rakett traff et ammunisjonslager og på den måten forårsaket eksplosjonen.

En annen etterretningskilde sier amerikanske styrker deltok i jakten på Rabia for å «eliminere den trusselen han utgjorde».

Ubemannede fly

Avisa Dawn skriver at huset Rabia oppholdt seg i ble beskutt fra to ubemannede fly i et av de stammestyrte områdene hvor rester av al-Qaida har stukket seg unna i et forsøk på å unngå angrep fra pakistanske styrker.

Rabia er syrer og skal ha blitt brakt til området av al-Zawahri, som antas å være på flukt et sted langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Ifølge etterretningstjenesten var angrepet rettet mot Rabia på grunn av hans påståtte deltagelse i en rekke terrorangrep og drap på offentlige tjenestemenn.

Det er ikke kjent hvor al-Zawahri eller Osama bin Laden oppholder seg.

(ANB)