Al-Qaida-topp iscenesatte sin egen død

Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa lurte politi og al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Al-Qaida-toppen Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa var så flink til å villede og skjule sporene sine at til og med kollegene hans trodde han var død.

Syriske al-Saqa anklages for å være hovedkontakten mellom al-Qaidas ledere og selvmordsbombere, og sitter nå i fengsel i Tyrkia, siktet for å stå bak bombene som drepte 58 mennesker i Istanbul i 2003, melder ABC News.

- Skjult for sine egne

Ifølge anklagene har han systematisk lurt etterretningen ved å bruke et arsenal av falske identitetskort og brukt dekknavn selv i omgangen med sine al-Qaida-kontakter. Han skal også ha iscenesatt sin egen død i Fallujah i Irak i november 2004, da byen ble bombet av amerikanerne.

- Al-Saqa brukte desinformasjonstaktikk han hadde lært av tjetsjenske opprørere for å få alle til å tro at han var død, sier en tyrkisk terrorekspert.

Al-Saqa ble i 2002 dømt til 15 års fengsel in absentia, sammen med al-Qaidas Irak-leder Abu Musab al-Zarqawi, for å ha planlagt å angripe amerikanere og israelere med giftgass under tusenårsfeiringen.

Avslørt av eksplosjon

Al-Saqa var antatt død til august i fjor, da en uplanlagt eksplosjon tvang ham til å flykte fra sitt skjulested i Antalya, ifølge tyrkisk politi. I huset fant de falske identitetspapirer og pass fra flere land, i tillegg til råmateriale til å lage bomber som skulle brukes i et angrep på et israelsk cruiseskip.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer