Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida-topp iscenesatte sin egen død

Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa lurte politi og al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Al-Qaida-toppen Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa var så flink til å villede og skjule sporene sine at til og med kollegene hans trodde han var død.

Syriske al-Saqa anklages for å være hovedkontakten mellom al-Qaidas ledere og selvmordsbombere, og sitter nå i fengsel i Tyrkia, siktet for å stå bak bombene som drepte 58 mennesker i Istanbul i 2003, melder ABC News.

- Skjult for sine egne

Ifølge anklagene har han systematisk lurt etterretningen ved å bruke et arsenal av falske identitetskort og brukt dekknavn selv i omgangen med sine al-Qaida-kontakter. Han skal også ha iscenesatt sin egen død i Fallujah i Irak i november 2004, da byen ble bombet av amerikanerne.

- Al-Saqa brukte desinformasjonstaktikk han hadde lært av tjetsjenske opprørere for å få alle til å tro at han var død, sier en tyrkisk terrorekspert.

Al-Saqa ble i 2002 dømt til 15 års fengsel in absentia, sammen med al-Qaidas Irak-leder Abu Musab al-Zarqawi, for å ha planlagt å angripe amerikanere og israelere med giftgass under tusenårsfeiringen.

Avslørt av eksplosjon

Al-Saqa var antatt død til august i fjor, da en uplanlagt eksplosjon tvang ham til å flykte fra sitt skjulested i Antalya, ifølge tyrkisk politi. I huset fant de falske identitetspapirer og pass fra flere land, i tillegg til råmateriale til å lage bomber som skulle brukes i et angrep på et israelsk cruiseskip.

TATT: Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa roper «Allahu akbar» - «Gud er stor» - utenfor retten i Istanbul i august. Foto: Scanpix
TATT: Loa\'i Mohammad Haj Bakr al-Saqa roper «Allahu akbar» - «Gud er stor» - utenfor retten i Istanbul i august. Foto: Scanpix Vis mer

Til slutt klarte politiet å spore opp al-Saqa i sørøstlige Tyrkia, og han sitter nå i fengsel og venter på at saken hans kommer opp for retten. Anklagen lyder på terrorisme.

Al-Saqas historie viser hvordan al-Qaida-medlemmer opererer i skyggene, skifter identiteter, flytter fra land til land og skjuler sporene etter seg for å hjelpe det løst organiserte terrornettverket med å utføre sine angrep.

- Tilbakeskritt

Analytikere mener at arrestasjonen av al-Saqa er et alvorlig tilbakeskritt for al-Qaida fordi han er en av få som kjenner organisasjonens infrastruktur.

- Det er veldig vanskelig å erstatte slike medlemmer, sier en amerikansk terrorekspert.

Tyrkisk etterretning på sin side hevder at det fortsatt fins al-Qaida-agenter tilsvarende al-Saqa som er virksomme i regionen.

Det at al-Saqa lyktes så lenge med å unngå å bli tatt, understreker hvor vanskelig det er å bekjempe al-Qaida i Irak, påpekes det.

UTBOMBET: Amerikanske soldater rykker inn i Fallujah i november 2004 etter å ha bombet «moskébyen» sønder og sammen. Al-Saqa benyttet anledningen til å iscenesette sin egen død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!