al-Qaida-topp tatt i Marokko

Abu Zubair al-Haili skal sitte med informasjon om terrorceller over hele verden, og vet hva som skal til for å stoppe terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er fra Saudi-Arabia, er så kraftig bygget at han har fått tilnavnet 'Bjørnen'. Ifølge amerikanerne er han blant de 25 øverste lederne innen al-Qaeda-organisasjonen.

CNN melder at han er tatt i Marokko, og at amerikanske agenter har tilgang til informasjon som politiet der får ut av ham.

Al-Halili skal ha vært en nøkkelfigur i å rekruttere nye medlemmer til terrornettverket al-Qaeda, og for å sende dem til treningsleire i Afghanistan.

En amerikans tjenestemann sier til CNN at al-Halili vet ganske mye, også hvor mange av terrorcellene er lokalisert i verden, og hva som kan gjøres for å eventuelt stoppe framtidige angrep.

Den anonyme tjenestemannen sier at den arresterte har svært nære forbindelser med Abu Zabaydah, mannen som regnes som Osama bin Ladens operasjonelle sjef.

Zabaydah er også tatt, og blir nå avhørt av amerikanere på et ukjent sted.

Også mannen som skal ha rekruttert flykapreren Mohammed Atta, tyskeren Mohammed haydar Zammar, skal være tatt. Han er opprinnelig fra Syria og skal nå sitte i varetekt i Syria. Amerikanerne blir informert om hva Zammar forteller syrisk politi.

CNN melder at Zabaydah har gitt USA store mengder informasjon etter at han ble tatt i Pakistan i mars i år. Infomrasjon fra Zabaydah skal ha ført til terrorvarsler, og til flere arrestasjoner av terrormistenkte. Sistemann var Jose Pedilla, som ble tatt for å ha planlagt å sprenge en 'skitten bombe' med radioaktivt avfall i USA.

Les mer om Zubaydah hos CNN.