Al-Qaida-topp unnslapp ved tabbe

London (NTB): Britiske soldater var like ved å pågripe al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. En tabbe gjorde at han unnslapp.

TOM FOR BENSIN: Britiske soldater måtte la Abu Musab al-Zarqawi unnslippe. De var nær ved pågripelse, men helikopteret som fulgte ham gikk tom for bensin. Foto: Scanpix
TOM FOR BENSIN: Britiske soldater måtte la Abu Musab al-Zarqawi unnslippe. De var nær ved pågripelse, men helikopteret som fulgte ham gikk tom for bensin. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Britiske soldater var like ved å pågripe al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Men en tabbe gjorde at han unnslapp.

Al-Zarqawi kom seg unna fordi helikopteret som fulgte etter ham gikk tom for drivstoff og måtte vende tilbake til basen, skriver den britiske avisen The Guardian etter å ha lest dokumentene som WikiLeaks har offentliggjort.

Tabben skjedde i mars 2005, og dermed kunne al-Zarqawi fortsette sine dødelige operasjoner i Irak i ytterligere 15 måneder. Han ble drept i et amerikansk luftangrep i juni 2006, skriver NTB.

Al-Zarqawi og hans fundamentalistiske sunnimuslimske tilhengere sto bak noen av de verste angrepene rettet mot Iraks sjiadominerte innbyggere, i tillegg til utallige angrep på amerikanske soldater og irakiske regjeringsstyrker.

Blant annet førte al-Zarqawis angrep på en sjiamuslimsk helligdom i Samara i februar 2006 til en bølge av hevnangrep som varte i halvannet år.

NTB