Al-Qaida topper listen over mistenkte

Ingen har tatt på seg ansvaret for lørdagens bombeattentat på den indonesiske ferieøya Bali, men vestlig etterretning retter nok en gang en anklagende pekefinger mot Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem som var raskest ute med offentlig å spekulere i hvem som kunne stå bak, var Australias utenriksminister Alexander Downer.

- Gruppen Jemaa Islamiyah har forbindelser til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. De truet med å angripe australiere og amerikanere i Singapore i fjor. Det er mulig at en slik organisasjon står bak angrepet, sa Downer søndag.

Kaotisk land

Vestlig etterretning har lenge advart mot faren for at medlemmer av al-Qaida ville søke tilflukt i verdens mest folkerike muslimske land.

Øyriket Indonesia har lenge vært herjet av blodig opprør, fra Aceh i øst til Papua Ny-Guinea i vest.

En rekke grupper fører væpnet kamp mot regjeringsstyrker og etniske, religiøse og politiske motstandere, som oftest som et ledd i en kamp for selvstyre og territoriell kontroll.

Flere mindre militante islamske grupper er også aktive i landet, men disse har til nå vært små og dårlig organisert. Gruppene har gjennomført flere mindre angrep mot barer og nattklubber i Jakarta, og mot kirker og andre mål som de ser som en krenkelse av islam.

At lørdagens bombeattentat fant sted på ellers fredelige Bali, der 95 prosent av befolkningen er hinduer, skyldes trolig ene og alene at øya i flere tiår har vært som en magnet for vestlige turister.

Advarsler

Vestlig etterretning og USA har de siste månedene kommet med gjentatte advarsler om at Osama bin Ladens nettverk på ingen måte ble knust i Afghanistan, og at Indonesia kan komme til å bli en ny viktig base.

Indonesiske myndigheter avviste først dette kategorisk, men medga i forrige måned at det likevel kan finnes en mulighet for at så er tilfelle.

Den innrømmelsen kom på bakgrunn av opplysninger fra Omar al-Faruq, en kuwaiter som sitter i amerikansk varetekt og som under avhør skal ha medgitt å være al-Qaidas øverste leder i det sørøstlige Asia.

Al-Faruk, som i mange år bodde i Indonesia, skal også ha medgitt at det forelå planer om å bombe vestlige ambassader i regionen på årsdagen for angrepet mot USA.

Møtte kaprerne

Flere militante islamister er det siste året også arrestert i Indonesias naboland Malaysia og Singapore, og anklages av vestlig og lokal etterretning for å tilhøre Jemaa Islamiyah.

Gruppens uttalte mål er å etablere en strengt islamsk stat i regionen, som også skal inkludere det sørlige Filippinene.

En av mennene som sitter fengslet i Malaysia, Yazid Sufaat, anklages for å ha organisert et møte i sin egen leilighet mellom flere av kaprerne som senere deltok under angrepet 11. september.

Fri mann

Selv om vestlig etterretning mener å ha funnet en klar forbindelse mellom Jemaa Islamiyah og al-Qaida, er gruppens leder Abubakar Ba'asyir fortsatt en fri mann i Indonesia.

Søndag nektet den 64 år gamle imamen all kjennskap til Bali-bomben, og anklaget USA for å ha stått bak.

- Eksplosjonen kan ikke ha blitt utført av lokale. Sett på bakgrunn av den store mengden eksplosiver som ble brukt, må det ha stått utlendinger bak dette, sa Abubakar Ba'asyir ifølge det indonesiske nyhetsbyrået Antara.

- Amerika gjør dette for å rettferdiggjøre sin oppfatning av at Indonesia er et himmelrike for terrorister. Jeg håper regjeringen ikke vil gå i denne amerikanske fellen, sa Abubakar Ba'asyir som tidligere har hyllet Osama bin Laden som en «ekte muslimsk kriger».

(NTB-Nils-Inge Kruhaug):