Al-Qaida truer dronning Elizabeth

Forbereder reaksjoner på at hun har slått forfatteren Salman Rushdie til ridder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ayman al-Zawahiri, mannen som antas å være al-Qaidas nestkommanderende, truer den britiske dronningen med reaksjoner på at forfatteren Salman Rushdie er slått til ridder.

Trusselen blir framsatt i en 20 minutter lang videosnutt på et nettsted som brukes av militante islamister. 

– Å slå Rushdie til ridder var en fornærmelse mot islam. Jeg sier til Elizabeth og Blair at beskjeden deres har nådd oss. Vi forbereder nå et passende svar, sier al-Zawahiri på videoen.

Henvender seg til Brown

Rushdies bok ”Sataniske vers” førte til en storm av reaksjoner fra hele den muslimske verden. I 1989 utstedte den iranske lederen Ayatollah Khomeini en fatwa som krevde at Rushdie måtte henrettes for blasfemi mot islam.

– Fatwaen er fortsatt i live, uttalte den iranske presten Ahmad Khatami i juni i år.

I den nylig publiserte videoen henvender al-Zawahiri seg også direkte til statsminister Gordon Brown.

– Jeg sier til Blairs etterfølger: Politikken til din forgjenger førte til katastrofe i Afghanistan og Irak og til og med i sentrum av London. Hvis du ikke lærte leksa di da er vi villige til å gjenta den, hvis Gud vil, helt til vi er sikre på at du har forstått, sier al-Zawahiri på videoen.

VIDEO-TRUSLER:  Ayman al-Zawahiri har framsatt trusler mot den britiske dronningen i en ny video. Foto: AFP PHOTO
VIDEO-TRUSLER: Ayman al-Zawahiri har framsatt trusler mot den britiske dronningen i en ny video. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Vil ikke la seg true

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet sier at regjeringen allerede har gjort det klart at adlingen av Rushdie ikke var ment som en fornærmelse mot islam.

- Vi vil fortsette å takle truslene fra internasjonal terrorisme, inkludert al-Qaida for å forebygge risikoen for angrep på britiske interesser hjemme og i utlandet. Vi vil ikke la terrorister undergrave det britiske levesettet, sier han ifølge BBC.

TRUES: Dronning Elizabeth trues av al-Qaida etter at hun slo forfatteren Salman Rushdie til ridder i juni.
SIR SAMAN RUSHDIE: Ble adlet av dronning Elizabeth for sitt bidrag til litteraturen. Nå truer al-Qaida med reaksjoner på adlingen.