Al-Qaida truer med å angripe Ikea og Volvo

Krever at Sverige skal beklage tegning av Muhammed med hundekropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Al-Qaida truer med å angripe svenske storbedrifter som Ikea og Volvo. Bakgrunnen for trusselen er at avisen Nerikes Allehanda i august trykket en skisse hvor den svenske kunstneren Lars Vilks hadde tegnet profeten Muhammed med hundekropp, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi vet hvordan vi skal true dem til å trekke seg tilbake og beklage, og hvis de ikke gjør dette, kan de vente på våre angrep på deres økonomi og bedrifter som Ericsson, Volvo og Ikea, uttaler lederen for Al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, i et lydopptak.

Også buss- og lastebilprodusenten Scania og hvitevareprodusenten Electrolux nevnes i trusselen.

«Korsfarerstaten Sverige»

Ifølge nyhetsbyrået AP finnes det ingen bevis for at medlemmer av irakisk Al-Qaida er etablerte i Europa. Organisasjonen har utført operasjoner i Jordan og kan ha koblinger til militære grupper i Libanon.

al-Baghdadi kalte også Sverige for en «korsfarerstat» i uttalelsen. Det finnes ingen bilder av al-Qaida-frontfiguren, som USA mener er en fiktiv karakter som brukes til å gi et irakisk ansikt til en organisasjon som er dominert av utlendinger, ifølge AP.

Til nyhetsbyrået Reuters ville ikke Edvard Unsgaard, talsmann for Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldtm kommentere saken, som han beskriver som en politisak.  

Utlovte dusør for tegneren

TRUER AVIS OG SVENSKE BEDRIFTER: Det utloves dusør på 50.000 dollar for drapet på redaktøren i den svenske avisa Nerikes Allehanda. Her en vakt på utsiden av bygningen der avisen holder til. Foto: Conny Sillén / Scanpix Sverige
TRUER AVIS OG SVENSKE BEDRIFTER: Det utloves dusør på 50.000 dollar for drapet på redaktøren i den svenske avisa Nerikes Allehanda. Her en vakt på utsiden av bygningen der avisen holder til. Foto: Conny Sillén / Scanpix Sverige Vis mer

Samtidig har Al-Qaida utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks, som tegnet Muhammed-tegningen. Hvis Vilks blir «slaktet som et lam», økes dusøren til 150.000 dollar.

- Vi ber om drapet på tegneren Lars Vilks, som har våget å fornærme profeten, sier al-Baghdadi i en uttalelse på et islamistisk nettsted lørdag, melder nyhetsbyrået NTB.

Al-Qaida er tydelig ikke fornøyd med utfallet av møtet der den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt har hatt besøk av diplomater fra 22 land for å diskutere kontroversen rundt tegningene. Statsministeren beklaget at publiseringen hadde gjort folk opprørte, men forklarte at det ikke er regjeringens sak å straffe den frie pressen, ifølge den svenske avisa Expressen.

Sveriges muslimske råd (SMR), en av landets største muslimske organisasjoner, tar sterk avstand fra truslene fra Baghdadi.

- Sveriges muslimske råd tar avstand fra og fordømmer truslene mot individer og mot svenske institusjoner, skriver organisasjonen i et uttalelse, melder Reuters.

Ericsson tar trusselen alvorlig

Det svenske selskapet Ericsson fjerner logoer og flagg ved flere filialer i Midtøsten. Selskapet har tusenvis av ansatte i regionen, og tar terrortrusselen fra al-Qaida svært alvorlig, melder NTB.

– Vi har tatt dette på alvor. I løpet av dagen har vi tatt kontakt med alle våre sikkerhetsansvarlige i Midtøsten og informert om denne trusselen. Vi har bedt dem minne alle våre ansatte i regionen om våre sikkerhetsrutiner der, sier Ericssons pressesjef Åse Lindskog.

Al-Qaida truer med å angripe Ikea og Volvo

Instruksjonen går ut på å holde så lav profil som mulig, skjule logoer på klær og tenke på hvor man parkerer, opplyser hun. I flere land tar selskapet også ned flagg utenfor sine kontorer.

Svenske Volvo vet ennå ikke om selskapet bør ta trusselen fra al-Qaida på alvor og eventuelt skjerpe sikkerheten for de ansatte.

– Vi vet ikke hvor mye det ligger i dette her. Vi får undersøke det. Vi har sikkerhetsansvarlige som titter på det. Men det er klart man må lure på hva det innebærer, sier konsernets pressesjef Mårten Wikforss.

I den halvtimeslange lydfilen kalt «De planla, men Gud planla også», rettet også al-Baghdadi trusler mot den religiøse minoritetsgruppen yazidi, som har blitt utsatt for flere angrep den siste tida.

TAR TRUSSELEN ALVORLIG: Sjefsredaktør Ulf Johansson i Nerikes Allehanda tar drapstrusselenfra Al-Qaida mot han selv og avisens tegner Lars Vilks meget alvorlig.