EKSPLOSJON: En bil står i brann etter kamper i byen Aleppo etter at islamistiske opprørere kjempet for å ta kontroll over viktige områder for oljeutvinning. Foto: AP / NTB scanpix
EKSPLOSJON: En bil står i brann etter kamper i byen Aleppo etter at islamistiske opprørere kjempet for å ta kontroll over viktige områder for oljeutvinning. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Al-Qaida truer syriske aktivister på livet

- De planla å drepe meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han oppfordret syrerne om å stå opp mot Bashar al-Assad, var det presidentens hemmelige politi han fryktet. Nå er det al-Qaida som truer livet til aktivisten Abdullah.

Demokratiaktivisten fra en by nær Aleppo var en av mange som var livredd for at det hemmelige politiet skulle hamre på døra. Det trenger han ikke frykte lenger. Presidenten og sikkerhetspolitiet mukhabarat har mistet kontrollen over området. Men nå trues demokratiforkjempere av grupper som ikke bryr seg om å banke på når de kommer på besøk. De som blir stemplet som forrædere av ytterliggående islamister med bånd til al-Qaida, er i livsfare.

Torturert Nyhetsbyrået Reuters har snakket med 19 syrere som alle forteller lignende historier. Mange av dem har flyktet fra Syria på grunn av truslene.

Abdullah flyktet til Tyrkia etter at al-Qaida i sommer brøt seg inn i familiens hus, ødela alt de kom over og tok ham med seg til en celle der han fikk bind for øyene og ble banket opp.

- Det triste er at det ikke var Assads menn som gjorde dette. Det disse mennene skulle gjort var å kjempe for vår frihet. Men de torturerte meg fordi jeg kjemper for frihet, sier Abdullah til Reuters.

Fredsløsning vanskeligere Stadig flere opplever det samme som Abdullah. De ytterliggående islamistene blant de mange opprørergruppene i Syria, fester nå grepet i mange områder.

Tidligere i desember stanset både USA og Storbritannia sine forsyninger til opprørerne nord i Syria etter at islamistiske grupper tok kontroll over hovedkvarteret til Den frie syriske hær.

Den økende makten til islamistene som sloss for at Syria skal bli en religiøs stat, gjør de internasjonale forsøkene på å få til en fredsløsning enda vanskeligere.

De fleste av aktivistene Reuters har snakket med, var studenter som gjennom sosiale medier dokumenterte hvordan Assad-regimet slo hardt ned på demonstrasjoner våren 2011.

ISIL Aktivistene fortsatte å rapportere og legge ut bilder etter hvert som kampene ble hardere og borgerkrigen spredte seg. Men mange av dem er blitt tvunget til å flykte fra landet fordi islamistene forsøker å kneble dem. I november ble to som fortsatt var i Syria skutt og drept i Aleppo. Andre er blitt tatt til fange og andre er forsvunnet sporløst.

Det skal særlig være gruppen (ISIL), på engelsk kalt Islamic State of Iraq and the Levant, som sprer frykt blant aktivistene. Gruppen med bånd til al-Qaida består i hovedsak av utlendinger som også har deltatt i krigene i Libya, Irak og Afghanistan. ISIL tolerer ikke kritikk.

- Planla å drepe meg Hazem Dakel, som har flyktet til Tyrkia, forteller at han ble stoppet av to personer på motorsykkel etter at han hadde filmet i et område kontrollert av ISIL. Han ble tatt med til et hus, der han ble beskyldt for å være imot islam. Dakel klarte å rømme ut av et vindu, og han er ikke i tvil om hva som ville skjedd om han ikke hadde gjort det. En telefon fra en av dem som tok ham til fange, til en venn av ham som fortsatt er i Syria, fjernet enhver tvil.

POSERER: En al-Qaida-tilknyttet kriger poserer på ukjent sted i Syria i november. Foto: AP / NTB scanpix
POSERER: En al-Qaida-tilknyttet kriger poserer på ukjent sted i Syria i november. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- De planla å drepe meg samme kveld som jeg rømte, sier Dakel.

Islamistene følger nøye med på hva som blir lagt ut på internett.

- De vet alt. Ett ord kan få deg drept. De ser etter navn og hva vi sier til aviser og magasiner. De overvåker som hauker, og så går de til aksjon, sier en aktivist fra byen Deir al-Zor.

(NTB)

AKTIVE: En al-Qaida-tilknyttet gruppe besøker et universitet i den syriske byen Raqqa. Foto: AP / NTB scanpix
AKTIVE: En al-Qaida-tilknyttet gruppe besøker et universitet i den syriske byen Raqqa. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer