Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Qaida vil angripe nordmenn

- Angrip interessene til USA, Storbritannia, Australia og Norge i deres land, sier en talsmann for al-Qaida. UD tar truslene svært alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video av truslene hos Washington Post. Osama bin Ladens øverste rådgiver Ayman al-Zawahri oppfordrer verdens muslimer til angrep på norske installasjoner i utlandet.

Fjernsynskanalan Al Jazeera sendte i dag en lydtape fra Osama bin Ladens øverste rådgiver, egyptiske Ayman al-Zawahri.

Han oppfordret muslimer til å intensivere den hellige krigen mot amerikanere og jøder.

- Forstår bare drap

- Angrip interessene til USA, Storbritannia Australia og Norge i deres land, sier al-Qaida-talsmannen.

Han oppfordrer spesifikt til angrep mot amerikanske, britiske, australske og norske ambassader, firmaer og ansatte.

- Gjør jorda under dem til et inferno, og spark dem ut av landene deres. Vit at dere ikke er alene i denne kampen. Deres brødre følger fienden og ligger og venter på dem.

- Korsfarerne og jødene forstår bare drap, blodbad og brennende tårn, sier al-Zawahri, med klar henvisning til 11. september.

- Se på deres 19 brødre som angrep USA i Washington og New York med fly som et eksempel.

Svært alvorlig

al-Jazeera sier det er uklart når lydtapen ble tatt opp. De skal spille av tre minutter og 30 sekunder av det elleve minutters båndet seinere i dag. Kvaliteten på opptaket er dårlig, og tv-kanalen sender bare de viktigste delene.

al-Qaida-talsmannen, den egyptiske øyelegen Al-Zawahri, dannet en militant gruppe som prøvde å kuppe den egyptiske regjeringen i 1990. Kona og familien hans skal ha omkommet under USAs invasjon av Afghanistan.

Ifølge pressetalsmann Karsten Klepsvik tar Utenriksdepartementet terrortruslene svært alvorlig.

- Vi har informert alle våre ambassader om den fremsatte trussel. Ambassadene informerer norsk næringsliv på stedet. Vi har også varslet vedkommende lands myndigheter, sier Klepsvik til Dagbladet.no.

Klepsvik har ingen teori om hvorfor Norge nevnes blant de øvrige landene.

- Dette er så langt vi er kommet. Vi har fortløpende møter, og ber selvfølgelig alle vi har utenriks ta de nødvendige forsiktighetsregler. Mer konkrete enn det kan vi foreløpig ikke være.

Må ikke undervurderes

- Det er første gang Norge har vært nevnt, og hvor det faktisk oppfordres direkte til aksjoner. Det er veldig bekymringsfullt, sier forsker Tore Bjørgo ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Dagbladet.no.

Han finner det underlig og bekymringsfullt at Norge nå nevnes som et spesifikt terrormål, og mener det er all god grunn til å ta disse truslene alvorlig.

- Norge har så langt ikke vært trukket frem, av god grunn. Jeg forstår ikke hvorfor Norge nå er på lista, vi har aldri markert oss som noe spesielt antiarabisk, antimuslimsk eller proamerikansk, sier Bjørgo.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) mener trusselen fra al-Qaida ikke bør undervurderes. Terrorganisasjonen er kjent for å følge opp med aksjoner.

Ifølge NTB er det første gang Norge er utpekt som terrormål.

- Norge har markert seg som pro-israelsk, spesielt i forhold til andre europeiske land. Palestinaspørsmålet er ett av mange spørsmål al-Qaida er opptatt av, men al-Zavahri er mer opptatt av det enn bin Laden, sier Lia, som ikke ønsker å opplyse om hvilke norske mål det her kan være snakk om.

- Men vi vet jo fra tidligere aksjoner at angrep kan komme mot «myke» mål, som hotellet i Mombasa, det kan komme mot diplomatisk representasjon eller mot militære mål, sier Lia.

Lia påpeker Han påpeker imidlertid overfor NTB at Norge var siste landet som ble nevnt.

- Det sier seg selv at Norge neppe står helt øverst på listen, mener Lia.

Hektiske møter

Politiets Sikerhetstjeneste sier til Dagbladet.no at de ikke har noen kommentar til al-Qaida-trusselen, men det pågår akkurat nå hektisk møtevirksomhet i forbindelse med den overraskende trusselen.

Etter 11. september uttalte assisterende overvåkingssjef Stein Vale til Dagbladet at Politiets overvåkingstjeneste (POT) har et tett samarbeid med utenlandsk etterretning i terrorspørsmål.

- Vi har jevnlige møter og utveksler daglig informasjon med utenlandsk etterretning. Vi utarbeider jevnlig skriftlige trusselvurderinger.

Han ville ikke si hvordan POT vurderte risikoen for at Norge skulle bli utsatt for terrorhandlinger.

- Vi driver etterretning mot terroristmiljøene, men sier ikke offentlig hva vi vet.

TOPPMANN: Ayman al-Zawahri (t.v.) er Osama bin Ladens nærmeste medarbeider i terroristnettverket al-Qaida. Her sammen med terrorlederen.
LEVER I BESTE VELGÅENDE: Osama bin Ladens høyre hånd Ayman al-Zawahri oppfordrer a-Qaida til å angripe norske mål i muslimske land. Her viser han seg på den arabiske nyhetskanalen al-Jazeera i november i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media