Al-Qaida vil frigjøre palestinerne med hellig krig

Ayman al-Zawahiri fordømmer Abbas\' nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå har også terrornettverket al-Qaida blandet seg inn i den politiske krisen, som de palestinske selvstyreområdene har havnet i etter at president Mahmoud Abbas i forrige uke utlyste nyvalg.

I en video kringkastet på den arabiske fjernsynskanalen al-Jazeera, kommer al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahiri, med det som oppfattes som en eksplisitt støtteerklæring til den folkevalgte Hamas-regjeringen, melder BBC.

- De som prøver å frigjøre de islamske territoriene gjennom valg basert på sekulære konstitusjoner eller på avgjørelser om å overgi palestinerne til jødene, vil ikke frigjøre et sandkorn av Palestina, sier al-Zawahiri i videoen.

Han sier også at palestinernes eneste vei til frigjøring går gjennom hellig krig.

- En hvilken som helst annen vei enn hellig krig, vil føre oss til tap og nederlag.

Blodige sammenstøt

Helt siden Hamas gikk seirende ut av det demokratiske valget i januar, har den nyvalgte regjeringen slitt økonomisk og politisk, på grunn av det internasjonale samfunnets boikott av Hamas. 

Kutt i bistandsmidler har skapt store økonomiske og sosiale problemer, blant annet fordi lønninger og velferdstilbud er blitt redusert eller delvis uteblitt.

STØTTEERKLÆRING TIL HAMAS: Al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahiri kom med det som oppfattes som en støtteerklæring til den folkvevalgte Hamas-regjeringen. Han fordømte president Abbas\' planer om nyvalg. Foto: AP/Scanpix
STØTTEERKLÆRING TIL HAMAS: Al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahiri kom med det som oppfattes som en støtteerklæring til den folkvevalgte Hamas-regjeringen. Han fordømte president Abbas\' planer om nyvalg. Foto: AP/Scanpix Vis mer

De siste ukers voldelige sammenstøt mellom Fatahmedlemmer, sikkerhetsstyrker og Hamas-tilhengere var den direkte foranledningen til at Abbas, som er Fatah-bevegelsens ledende politiker, utlyste nyvalg med god støtte fra både USA, Storbritannia og Israel.

Etter planen skulle Hamas-regjeringen ledet av statsminister Ismail Haniya sitte frem til 2010. Mange har derfor argumentert med at president Abbas ifølge loven ikke har rett til å oppløse regjeringen.

Skjør våpenhvile

Den egyptiske al-Zawahiri ansees for å være den som til daglig leder al-Qaida, siden det antas at Osama bin Ladens helsetilstand er svekket.

Gårsdagens utspill fra Al-Zawahiri kom etter nok en dag med en skjør våpenhvile på Gaza-stripen. I en tale fra Ramallah i går fraskrev statsminister Haniya seg ansvaret for volden, og la i stedet skylden på en amerikansk konspirasjon. Han fordømte også Abbas\' planer om å avholde nyvalg.

Drapet på to politimenn, som tilhørte Fatah-bevegelsen, i dag morges truer den skjøre våpenhvilen, den andre i sitt slag, etter at søndagens våpenhvile ikke fikk en stans på blodbadet, melder nyhetsbyrået AP.

Med valg som trussel

Abbas\' støttespillere håper at bare trusselen om valg vil være nok til å overtale Hamas til å gå inn i en samlingsregjering bestående av både Hamas og Fatah.

Al-Qaida vil frigjøre palestinerne med hellig krig

Det mest sannsynlige scenarioet er at Abbas og Fatah-bevegelsen presser i gjennom nyvalg, som Hamas vil velge å boikotte. Konsekvensen vil bli at det dannes to parallelle, rivaliserende administrasjoner, som kjemper om makten i de palestinske selvstyreområdene, skriver The Daily Telegraph.

LA SKYLDEN PÅ USA: Hamas-regjeringens statsminister Ismail Haniya ville ikke ta ansvaret for de voldelige sammenstøtene i de palestinske selvstyreområdene. I stedet la han skylda på en amerikansk konspirasjon.
PROTESTERTE: Fatah-bevegelsens støttespillere tok til gatene etter statsminister Haniyas tale i går og ropte anti-Hamas-slagord mot den sittende regjeringen.
STØTTE FRA USA: President Mahmoud Abbas fikk den nødvendige internasjonale støtten han trengte for å utlyse nyvalg.