Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Al-Qaida vil utføre bioterror

Bare spørsmål om tid, advarer Interpol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det internasjonale etterforskningsorganet Interpol gikk mandag ut og advarte mot at terrornettverket al-Qaida vil utføre aksjoner med biologiske eller kjemiske våpen, melder nyhetsbyrået AP.

- Det er ikke et spørsmål om hvis, men når al-Qaida gjennomfører et slikt angrep, var budskapet fra Interpols generalsekretær Ronald K. Noble under en konferanse om bioterror i Sør-Afrika mandag.

Uforberedt

Ifølge Noble er ikke verden forberedt på å verken takle eller forhindre slike terrorangrep. Han peker spesielt påfor dårlig samarbeid mellom politi og etterretning på den ene siden, og offentlige helsemyndigheter på den andre.

- Interpol mener risikoen for biologisk terror er så stor at politi- og helseetater må bryte ned barrierer som hindrer effektivt samarbeid, sa Nobel ifølge AP.

Generalsekretæren viser til at al-Qaida har truet med å bruke biologiske eller kjemiske våpen, og at etterretning har funnet oppskrifter på framstilling av slike våpen på nettsider som brukes av Osama bin Ladens terrornettverk.

- Al-Qaidas internasjonale nettverk og dødelige historie, deres evne og trang til å utføre det utenkelige, og innsamlede beviser peker etter min mening klart i retning av at al-Qaida vil gjennomføre et biologisk terroristangrep.

Dødssmitte

SKREKKSCENARIO: Interpol advarer mot at terrorister vil utføre bioterror. Her fra en italiensk øvelse. Foto: SCANPIX/AP
SKREKKSCENARIO: Interpol advarer mot at terrorister vil utføre bioterror. Her fra en italiensk øvelse. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Noble advarer mot at når terrorister først har fått tak i farlige organismer - såkalte patogener - er det ingen kunst å lage enkle innretninger for å spre smittefarlige bakterier og virus.


Interpol mener terrorister mest sannsynlig vil prøve å få tak i organismene som fører til disse livstruende sykdommene:

• Kopper

• Miltbrann

• Tularemi (også kalt harepest)

• Botulisme

• Pest

• Virus som for eksempel Ebola


«Selvmordssmittere»

Ekspertene viser til flere ulike scenarier når det gjelder å spre dødelige bakterier eller virus.


En person kan for eksempel infisere seg selv med patogener, og reise rundt i verden og smitte så mange som mulig med sin egen kropp i en slags biologisk selvmordsaksjon.

En annen terrormetode er å spre død og panikk ved å sende smitte i for eksempel brev, slik terrorister gjorde med miltbrannbakterier i USA.

Samarbeid og penger

Ronald Noble advarer mot at konsekvensene av slike bioangrep kan bli enorme, og han mener ingen deler av verden kan føle seg helt trygge.

Han får støtte av Interpol-president Jackie Selebi, som sier det er behov for et langt bedre globalt samarbeid for å hindre bioterror.

Selebi peker også på at det må brukes mye mer ressurser i arbeidet, noe som utvilsomt vil komme hans egen organisasjon til gode.

Dette er første gang Interpol arrangerer en konferanse for å diskutere biologisk terrorisme. Over 90 politisjefer, forskere og juseksperter fra 41 afrikanske land følger konferansen, og Interpol har planlagt ytterligere to internasjonale samlinger om temaet.

ADVARER: Interpols amerikanske generalsekretær, Ronald K. Noble, åpnet en konferanse om bioterror i Sør-Afrika i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!