Al-Qaida ville benytte norsk journalist

- Postivt å bli lagt merke til, sier Pål Refsdal. Han skal ha vært en av 50 utvalgte.

VILLE GI HAM MATERIALE: Al-Qaida vurderte å gi Pål Refsal materiale før tiårsmarkeringen av 11. september. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
VILLE GI HAM MATERIALE: Al-Qaida vurderte å gi Pål Refsal materiale før tiårsmarkeringen av 11. september. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal var en av 50 journalister som al-Qaida vurderte å tilby materiale før tiårsmarkeringen av 11. september

Det går fram i et av dokumentene som ble beslaglagt da amerikanske spesialstyrker angrep og likviderte Osama bin Laden i hans hus i Pakistan i fjor høst.

- I min bransje er det positivt at jeg blir lagt merke til. Jeg hadde ikke hørt om at jeg sto på en slik «eksklusiv» liste før jeg ble konfrontert av NTB i dag om denne rapporten, sier Refsdal til Dagbladet.

Dokumentet der Pål Refsdal blir nevnt som en mulig mottaker av materiale, er trolig skrevet av det amerikanskfødte al-Qaidamedlemmet Adam Gadhan, også kalt Azzam amerikaneren.

Mediestrategi Her diskuteres en mediestrategi i forbindelse med tiårsmarkeringen for angrepene på tvillingtårnene 11. september 2011. Forfatteren foreslår å kontakte 30-50 journalister og tilby dem å laste ned materiale fra et passordbeskyttet nettsted med budskap fra al-Qaida.

Dersom eksperimentet lyktes, foreslår forfatteren å gjøre det samme «ved enhver viktig anledning».

Pål Refsdal er i godt internasjonalt selskap. Den kjente britiske journalisten Robert Fisk nevnes med navn. Det samme gjør amerikanerne Brian Russ, Simon Hirsh og Jerry Van Dyke.

- Fordømt i Vesten Dette regner forfatteren som en bedre metode enn å sette TV-stasjoner opp mot hverandre. Dette er formuleringene som omhandler Refsdal:

«I Europa har vi den norske journalisten som tilbrakte tid sammen med studentene (Taliban red.anm.) i Kroner (Kunar-provinsen red.anm.) og publiserte en film som ble fordømt i Vesten fordi han viser at studentene er mennesker med familie og barn, at de ler og spiser som alle andre», heter det i avsnittet om Pål Refsdal.

Refsdal understreker at han var hos Taliban:

- Jeg var hos Taliban, som direkte oversatt betyr studenter, sier Pål Refsdal til NTB.

Dokumentar Det er bare litt overraskende for ham å få høre dokumentasjon på at han var et kjent navn i al-Qaidas innerste sirkler.

- Tidspunktet passer egentlig ganske godt med at det gikk en times dokumentar på CNN som var basert på mine opptak og med et studiointervju med meg. Det er nok slike ting som sannsynligvis har satt meg på kartet hos en eller annen i al-Qaida. Jeg er egentlig ikke så veldig overrasket. Analysene deres kan være helt tilfeldige, sier Refsdal.

Ville filmet Slik han kjenner jihadistmiljøet er det ofte tilfeldig hvem de godtar og hvem som ikke blir godtatt. Men for Refsdal framstår det som overraskende at al-Qaida skulle se på ham som en postboks for budskap fra organisasjonen.

- Jeg jobber ikke slik. Jeg filmer selv. Jeg hadde sikkert sagt ja til et tilbud om å være med og filme al-Qaida noen uker hvor som helst i verden. Jeg prøver å oppsøke de som er våre fiendebilder for å rapportere fra dem. Jeg ønsker å være den ene av 100 journalister som rapporterer fra den andre siden, sier Pål Refsdal.

For et norsk publikum er han mest kjent for å ha blitt kidnappet av Taliban under opptakene til dokumentaren i november 2009. Norske medier etterkom den gangen ønsket fra Utenriksdepartementet om ikke å omtale kidnappingen før Refsdal var løslatt.

(NTB)