al-Qaida ville sende giftige parfymegaver

Til saudiarabiske ministere, embetsmenn og journalister

PLANLA GIFT-ATTENTATER: Talsmann for Saudi-Arabias innenriksdepartement, Mansour Turki, talte etter arrestasjonen av 149 millitanter tilknyttet al-Qaida i Riyadh i forrige måned. Under avhør har det nå kommet frem at de arresterte planla attentater med giftige kjemikalier. Foto:REUTERS/Fahad Shadeed
PLANLA GIFT-ATTENTATER: Talsmann for Saudi-Arabias innenriksdepartement, Mansour Turki, talte etter arrestasjonen av 149 millitanter tilknyttet al-Qaida i Riyadh i forrige måned. Under avhør har det nå kommet frem at de arresterte planla attentater med giftige kjemikalier. Foto:REUTERS/Fahad ShadeedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Millitante tilknyttet terrornettverket al-Qaida skal hatt planer om å drepe saudiarabiske ministere, journalister og høystående embetsmenn ved å sende den forgiftede gaver, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene skal ha kommet frem under avhør av arresterte al-Qaida-medlemmer, opplyser en embetsmann i Saudi-Arabias innenriksdepartement.

Planla gift-attentater Ifølge embetsmannen, som vil være anonym, skal gruppen ha planlagt å "rane banker og større firmaer for å kunne finansiere operasjonene".

Saudi-Arabia skal ha arrestert 149 al-Qaida-medlemmer de siste månedene. Disse skal ha planlagt «giftige» attentater, som skal ha vært planlagt rettet mot offentlige anlegg, ministere, embetsmenn og journalister.

- Forgiftede parfymer som skulle sendes som gaver var én av metodene som de anholdte planla å bruke for å utføre attentatene, sier den anonyme embetsmannen til Reuters.

Millitantene som avslørte informasjonen til saudiarabiske myndigheter skal ha tilhørt tilsammen 19 al-Qaida celler.

124 av de arresterte skal være saudiarabere og 25 utlendinger. Ifølge det saudiarabiske innenriksdepartementet skal gruppene ha koblinger til millitante i Somalia og Jemen.

- Svært oppsiktsvekkende - Hvis det bekreftes at de millitante har skiftet ut sprengstoff med giftige kjemikalier, er det svært oppsiktsvekkende, sier sikkerhetsanalytiker, Theodore Karasik fra det Dubai-baserte selskapet INEGMA til Reuters.

- Det er endringen i taktikken som tyder på at disse gruppene forsøker å spre kaos til enhver pris. Saudiarabiske myndigheter hadde flaks som oppdaget dette, sier han videre.

Arrestasjonene som ble annonsert i november skal ha vært den største «opprydningen»  i Saudi-Arabia hittil i år. I mars i år ble 113 al-Qaida medlemmer arrestert i landet.