- Al-Qaida vinner terrorkrigen

Al-Qaida er i ferd med å vinne terrorkrigen, mener asiatiske sikkerhetseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida er i ferd med å vinne terrorkrigen, mens amerikanerne med sin bruk av overveldende militærmakt skaper et hav av hat i den muslimske verden.

Det mener flere asiatiske sikkerhetseksperter som i disse dager deltar på en rundebordskonferanse arrangert av Malaysias institutt for strategiske og internasjonale studier (ISIS) i Kuala Lumpur.

- Den USA-ledede internasjonale krigen taper, mens det al-Qaida-ledede nettverket vinner, mener ISIS leder Mohamed Jawhar Hassan.

Selv om al-Qaida har mistet noen av sine baser i Afghanistan, er gruppens ledelse intakt og evnen til å aksjonere er sterkere enn noensinne, mener Hassan.

Han får støtte av Barry Desker som leder Institutt for forsvars- og strategiske studier i Singapore. Desker mener bruken av militærmakt er misforstått.

- Svaret kan ikke være militært. USA begår en helt fundamental feil, sier Desker som viser til at USA med sin invasjon og okkupasjon av Irak nærmest oppfordrer ytterliggående islamister til å gå til hellig krig.

- Verden taper krigen mot terror fordi vi har utvidet det hav av hat, og det reservoaret av dyptfølt raseri som hersker i den muslimske verden, påpeker Noordin Sophiee i ISIS.

De asiatiske sikkerhetsekspertene deler dermed oppfatning med Det Internasjonale Institutt for Strategiske Studier (IISS) i London.

IISS konkluderer i en fersk rapport med at oppslutningen om Osama bin Laden, og al-Qaidas tilgang til penger, trolig er bedre enn noensinne.

Det anerkjente instituttet anslår at al-Qaida i dag har over 18.000 operative medlemmer, og framstår som «et levedyktig og effektivt nettverk».

(NTB-AFP)