- Al-Qaidas beste kjemiker har utviklet bombe som ikke avsløres i sikkerhetskontrollen

Frykter angrep i Europa nå: Her er historien om Ibrahim (32).

FRYKTET: Denne mannen, al-Qaida-kjemikeren Ibrahim Hassan Tali al-Asiri, var årsaken til at sikkerheten i går ble skjerpet på europeiske flyplasser - etter ordre fra USA. Foto: AFP / NTB scanpix
FRYKTET: Denne mannen, al-Qaida-kjemikeren Ibrahim Hassan Tali al-Asiri, var årsaken til at sikkerheten i går ble skjerpet på europeiske flyplasser - etter ordre fra USA. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser. Franske myndigheter opplyser fredag morgen at de skjerper sikkerheten i dag. Årsaken var uro for at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage bomber som de akter å smugle om bord i fly.

Det ble også meldt om terrortrusler mot hovedflyplassen til Ugandas hovedstad Kampala, som ligger i byen Entebbe en halvtimes kjøring utenfor hovedstaden.

Hos både nyhetsbyrået AP og  The Times går det fram en rekke konkrete opplysninger om bakgrunnen for terrorfrykten. Og et helt spesielt medlem av al-Qaida står i sentrum.

Kjemikeren Ibrahim Hassan Tali al-Asiri (32) har tross sin unge alder vært al-Qaidas fremste bombemaker og sprengstoffekspert i flere år. USA har sendt flere droner etter ham, og han er sågar blitt meldt drept, men Ibrahim al-Asiri har alltid lyktes å holde seg skjult - og antas nå å gjemme seg i fjellene i Nord-Jemen.

Al-Asiri ble født i Riyadh i Saudi-Arabia, og vokste opp sammen med foreldrene, fire brødre og tre søstre. Han forsvant fra familiens daværende hjem i Mekka i 2007 - og foreldrene så, ifølge The Times, ingenting til ham før bildet av ham flere år seinere dukket opp på amerikanskspredte lister over verdens mest ettersøkte personer.

Lite er kjent om al-Asiris bakgrunn, men han har studert kjemi - derav sprengstoffkompetansen - og ble for alvor radikalisert i fengsel. Han ble dømt til fengselsstraff i hjemlandet for å ha forsøkt å slutte seg til en opprørsgruppe i Irak.

- Da de satte meg i fengsel innså jeg hvor dypt det saudiarabiske hatet mot ekte troende er. Jeg skjønte det på hvordan jeg ble avhørt, har han uttalt til al-Qaida-tidsskriftet Inspire.

Radikalisering i fengsel er for øvrig en skjebne han deler med en annen fryktet islamistleder: ISIL-kommandanten Omar al-Shishani, som nå leder krigføringen i Irak og Syria, der en rekke nordmenn deltar.

Bomber ingen kan spore I går måtte tusenvis av europeiske flypassasjerer stresse seg igjennom ekstra strenge kontroller før de kunne gå på flyet. Men ifølge opplysningene etterretningskilder gir til The Times i dag var årsaken til terrorfrykten i går at al-Asiri skal ha utviklet bomber som antagelig ikke vil kunne oppdages i sikkerhetskontrollen:

Etterretningskildene frykter nemlig at han har utviklet en bombe som ikke inneholder metall. Denne, frykter kildene, skal kunne gjemmes inne i kroppen.

Og en plastbasert bombe inne i kroppen vil være nærmest umulig å avdekke i en vanlig sikkerhetskontroll.

Fremmedkrigere Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og sikkerhetstjenestene i andre land har vært klare på at ytterliggående islamister er den mest alvorlige terrortrusselen. Og det skal ha vært kontakt mellom al-Asiri og al-Nusra-fronten - som etter ISIL er den mest fryktede av islamistgruppene i Syria.

UTVIKLINGEN: Denne AP-grafikken (på engelsk) viser utviklingen til Ibrahim al-Asiri. Grafikk: Graphic News / AP
UTVIKLINGEN: Denne AP-grafikken (på engelsk) viser utviklingen til Ibrahim al-Asiri. Grafikk: Graphic News / AP Vis mer

Den store skrekken er at fremmedkrigere - hos al-Nusra kjemper det både briter og tsjetsjenere med bånd til Norge - skal angripe Europa med Ibrahim al-Asiris høyteknologi.

En 34 år gammel nordmann skal også ha fått terrortrening av al-Qaida-gruppa AQAP i Jemen.

Det er ikke kjent hvor mannen er nå.

Trusebomben Ibrahim Hassan al-Asiri har stått for sprengstoff brukt i flere terroranslag, blant annet av hans bror - Abdullah al-Asiri. I fjor fryktet amerikanske myndigheter flytende sprengstoff som kan påføres selvmordsbomberens klær.

Ibrahim al-Asiri lagde den såkalte «trusebomben», som ble brukt av nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab under det mislykkede 1. juledag-angrepet på flight 253 over Detroit i 2009.

Abdulmutallab hadde fått 80 gram av sprengstoffet PETN sydd inn i underbuksa, og prøvde å detonere ladningen med ei sprøyte som skulle skape en kjemisk reaksjon. Ibrahim al-Asiri utviklet også en oppgradert trusebombe - som USA avslørte i 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer