al-Qaidas egne terrorbilder

Videopptak av USAs mest kjente turistmål ble funnet hos ei angivelig terrorcelle i Detroit, men retten fikk aldri se dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Videoopptakene kunne vært hentet fra et hvilket som helst turistkamera i amerikanske storbyer. Men det er de ikke. Opptakene ble gjort av medlemmer av det som antas å være en sovende al-Qaida-gruppe på slutten av 1990-tallet.

Fire av dem ble i fjor stilt for retten i Detroit, i den første store terrorrettssaken i USA etter 11. september 2001. To av de arabiske mennene ble funnet skyldige i å ha gitt materiell støtte til terrorisme. En tredje ble funnet skyldig i en mindre alvorlig forbrytelse, mens den fjerde ble frikjent.

Nå viser det seg at påtalemyndigheten i Detroit ble hindret i å legge fram viktig bevismateriale under rettssaken.

Ifølge interne notater fra Justisdepartementet som nyhetsbyrået AP har fått tak i, hadde FBI vitneutsagn fra en høytstående al-Qaida-offiser, samt to videooptak av mulige terrormål i USA. Avgjørelser tatt i Washington gjorde imidlertid at bevisene aldri ble lagt fram for retten.

- Departementets antiterror-enhet hjalp oss overhodet ikke i denne straffeforfølgelsen, skriver statsadvokatens Detroit-kontor i et notat, melder AP.

Bitter strid

Dokumentene røper en bitter strid mellom påtalemyndighetenes våpendragere i felten, og deres overordnede i Washington. Ifølge AP er denne striden en årsak til at viktig bevismateriale ikke ble lagt fram i Detroit-saken.

- Vi stanget hoder med smalskuldrete byråkrater i Washinghton, sier vise-statsadvokat Richard Convertino i et intervju med AP. Convertino var hovedaktor under Detroit-rettssaken, og en av nærmere førti personer som nyhetsbyrået har intervjuet om saken.

- Det var en rekke av beviser som vi ville legge fram i saken vår, som vi ikke ikke fikk gjøre, sier han.

Convertino peker på tilståelsen til Ibn al-Shaykh al-Libi, som ledet al-Qaidas treningsleire, som et eksempel. Etter at han ble pågrepet, skal al-Libi ha fortalt at bin Laden hadde godkjent et angrep mot den amerikanske flybasen Incirlik i Tyrkia. Etter pågripelsen fant FBI tegninger av den samme flybasen hjemme hos de fire Detroit-tiltalte.

- Men al-Libi ble sendt fra Afghanistan til Egypt, og vi fikk ikke avhøre ham eller bruke ham som vitne, sier Convertino.

Ble nektet videobevis

Han peker på angivelige al-Qaida-bilder som et annet eksempel.

Videoopptak av amerikanske landemerker ble funnet i leiligheten til de fire Detroit-tiltalte. Bare uker før rettssaken fikk de tilgang til en video som var funnet hos ei al-Qaida-celle i Madrid, som ble rullet opp av spansk politi i 2002. Denne videoen var fra 1997, og kartla flere av de samme turistmålene som Detroit-videoen. Blant annet kasinoer i Las Vegas, Disneyland i California, og kjente bygninger i New York som Brooklyn Bridge og World Trade Center. Begge videoene fokuserte ifølge AP på sikkerhetsrutiner, og informasjon om hvordan biler kunne komme inn på området.

Aktoratet ville bruke Madrid-videoen for å linke de Detroit-tiltalte til al-Qaida, men fikk beskjed om at fordi den er utenlandsk bevismateriale måtte gjennom en lang byråkratisk prosess. Washington gikk ikke med på å utsette rettssaken, og aktoratet følte seg tvunget til å stryke den fra bevislista. Dermed fikk de bare legge Detroit-videoen fram for juryen.

Kommenterer ikke

Talsmenn for amerikanske justismyndigheter nekter å kommentere påstandene, og viser til dommeren har ilagt dem munnkurv i forbindelse med Detroit-saken.

I flere av notatene blir imidlertid aktoratet i Detroit-saken kritisert for «minimalt samarbeid», og omtalt som «ikke under tilstrekkelig oppsyn».

Men det er ikke bare aktoratet i Detroit-saken som mener seg urettmessig behandlet. Domsfellelsene skal nå gjennomgås internt, etter påstander om at de tiltaltes forsvarere ble nektet å bruke bevismateriale som kunne hjulpet klientene deres.

FRIHETSGUDINNEN: Ifølge spansk etterretning var dette ett av flere mulige terrormål for europeiske al-Qaida-celler. Bildet er fra Madrid-videoen.
KARTLA TERRORMÅL: Dette bildet er fra en video fra 1997 som ble funnet hos ei terrorcelle i Madrid i 2002. Cella ble knyttet direkte til al-Qaida-nettverket, og videoen deres skal være svært lik en som ble funnet hos ei angivelig terrorgruppe i Detroit. Foto: SCANPIX/AP
EMPIRE STATE BUILDING: Mulig terrormål avbildet på Madrid-videoen.
AL-QAIDA-VIDEO: Disse videobildene av Brooklyn Bridge til høyre, og Manhattan Bridge til venstre, ble funnet på Madrid-videoen. Foto: SCANPIX/AP