FORTSATT PÅ FRIFOT: Al-Qaidas bombemaker Ibrahim Hassan al-Asiri er fortsatt på frifot. Foto:  AFP PHOTO
FORTSATT PÅ FRIFOT: Al-Qaidas bombemaker Ibrahim Hassan al-Asiri er fortsatt på frifot. Foto: AFP PHOTOVis mer

Al-Qaidas fremste bombemaker fortsatt på frifot

USA jublet da de lyktes med å drepe al-Qaida-lederen Nasser al-Wuhayshi i et droneangrep i Jemen denne uka, men en enda farligere mann er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

38 år gamle Nasser al-Wuhayshi ledet al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), og var en periode Osama bin Ladens sekretær.

Likvidasjonen var en fjær i hatten for USA, som hadde utlovet en dusør på nærmere 80 millioner kroner for mannen som ble regnet som nummer to i al-Qaidas globale nettverk, nest etter egypteren Ayman al-Zawahri.

Best av alle Selv om Wuhayshi var høyt opp i hierarkiet, er det likevel en annen mann USA frykter mer, medgir den tidligere CIA-toppen Michael Morell i et intervju med tidsskriftet Foreign Policy.

Saudiaraberen Ibrahim al-Asiri er kjent som al-Qaidas fremste bombemaker og bygger sofistikerte innretninger som verken metalldetektorer eller bombehunder greier å oppdage.

USA har gjort flere forsøk på å likvidere den tidligere kjemikeren, men uten å lykkes.

- Han er den beste av dem alle, svarer Morell på spørsmål om hvor dyktig bombemakeren er.

Den tidligere CIA-toppen Bruce Riedel er enig og mener Asiri utgjør en stor trussel for vestlige land.

- Han er ikke bare farlig som følge av evnene sine, men også fordi han har utdannet en rekke bombemakere som kan ta opp arven, sier Riedel.

Ikke svekket De to tidligere CIA-toppene tviler på om drapet på Wuhaysh har svekket al-Qaida i særlig grad.

- AQAP er sterkere i dag enn noensinne, selv uten Wuhayshi, som følge av kaoset som rår i Jemen, sier Riedel.

Den oppfatningen deler Nick Heras i tankesmia Center for a New American Security i Washington.

- Det er svært sannsynlig at AQAP etter dette målrettede drapet kan ende opp akkurat like sterke, om ikke styrket, konstaterte han tidligere i uka.

Seth Jones i tankesmia RAND Corp tror heller ikke at AQAP er svekket etter drapet på Wuhayshi.

- Han var betydningsfull, men man kan ikke beseire en slik organisasjon ved å drepe lederne, mener han.

Underbuksebombe Nasser al-Wuhayshi er den sjette AQAP-lederen som er drept i år, og en etterfølger er alt utnevnt.

Organisasjonens tidligere operasjonssjef Qasim al-Raymi har overtatt, og han kan fortsatt trekke veksel på ekspertisen til Ibrahim al-Asiri som verken amerikanske spesialstyrker eller CIA med sine droner har greid å ta av dage.

Asiri har vært i CIAs søkelys siden 2009, da nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab forsøkte å sprenge et passasjerfly fra Northwest Airlines i lufta over Detroit.

Underbuksebomben han var iført ble ikke oppdaget i sikkerhetskontrollen, og bare flaks gjorde trolig at han ikke greide å utløse den.

Blekkpatroner Asiri var mannen bak underbuksebomben, og det var også han som sto bak bombene som var kamuflert som blekkpatroner i printere på vei til USA.

Flere andre avanserte bomber signert Asiri er oppdaget og uskadeliggjort senere, og spørsmålet som tar nattesøvnen til vestlig etterretnings- og sikkerhetspersonell er når og hvor al-Qaidas fremste bombemaker lykkes neste gang.

(NTB)