Al-Qaidas nestleder drept i amerikansk droneangrep

Bekreftet i kveld.

 DREPT:  al-Qaidas nestsjef Abu Yahya al Libi ble drept i et amerikansk droneangrep på grensa mellom Afghanistan og Pakistan. Foto: AFP
DREPT: al-Qaidas nestsjef Abu Yahya al Libi ble drept i et amerikansk droneangrep på grensa mellom Afghanistan og Pakistan. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spekulasjonene har i dag gått om hvorvidt Abu Yahya al-Libi, nestleder i al-Qaida ble drept i et amerikansk droneangrep.

Nyhetsbyrået AP melder nå at dødsfallet er bekreftet av en amerikansk myndighetskilde.

Angrepet skjedde på grensa mellom Afghanistan og Pakistan, skriver New York Post.

- Uerstattelig - Abu Yahya var en av al-Qaidas mest erfarne og allsidige ledere. Det er ingen som kommer i nærheten av å kunne erstatte hans ekspertise, uttaler myndighetskilden videre.

Amerikanerne har brukt noe tid etter angrepet på å få bekreftet dødsfallet. Pakistanske agenter som var i området har rapportert at al-Libi var i huset som ble truffet på mandag.

Murhuset han oppholdt seg i, samt al-Libis bil skal ha blitt fullstendig ødelagt.

Derfor gikk amerikanske myndigheter ut og sa det var en 80 prosents sjanse for at nestlederen ble drept.

Rømte fra fengsel Drapet på nestlederen er åpenbart en stor smell for terrororganisasjonen og kommer litt over ett år etter at lederen Osama bin Laden også ble drept.

Libya-fødte al-Libi er anslått til å være i slutten av 30-åra eller i begynnelsen av 40-åra. I 2005 klarte han å rømme fra et amerikansk militærfengsel i Afghanistan, noe som raskt ga ham heltestatus.

Da bin Laden ble drept rykket al-Libi opp som nummer to i organisasjonen ettersom Ayman al-Zawahri overtok som leder.

Pakistan ut mot droneangrep I løpet av de siste dagene har minst 27 personer blitt drept av droneangrep i Pakistan, ifølge NTB.

Dette har fått pakistatanske myndigheter til å reagere kraftig.

- Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, het det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.