Al-Qaidas øverste i Irak arrestert

Amerikanske styrker har arrestert bindeleddet til Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske styrker hevder å ha arrestert det høyest rangerte irakiske medlemmet av al-Qaida i Irak. Mannen skal være forbindelsen til al-Qaidas ledelse i utlandet, inkludert Osama bin Laden.

Amerikanske styrker tok Khaled al-Mashadani til fange 4. juli, men arrestasjonen ble først offentliggjort idag.

Mashadani er den høyest rangerte irakeren i al-Qaida-nettverket som ellers domineres av utenlandske ekstremister, opplyste den amerikanske brigader Kevin Bergner i på en pressekonferanse i Bagdad.

Mashadani ble arrestert i den nordlige byen Mosul.
Fiktiv leder
I avhør har Khaled al-Mashadani sagt at en framtredende al-Qaida-gruppe i Irak bare er en front. Al-Qaida-gruppen Iraks islamske stat eksisterer ikke, og den angivelige lederen Abu Omar al-Baghdadi er en fiktiv, ikke-eksisterende person.

- I hans ord er Iraks islamske stat en frontorganisasjon som skjuler den utenlandske innflytelsen og ledelsen i al-Qaida, et forsøk på å gi gruppen et irakisk ansikt, sa Bergner.

Han sa også at Mashadani har fungert som mellomledd mellom den egyptiske lederen for al-Qaida i Irak, egypteren Abu Ayyab al-Masri, og de sentrale lederne på verdensbasis, Osama bin Laden og hans egyptiske nestkommanderende Ayman al-Zawahri.

De siste ukene har det vært et økende press på USAs militære for å forklare forbindelsen mellom al-Qaida i Irak og det globale terrornettverket. USA har i stadig større grad hevdet at al-Qaida er den største trusselen i Irak.


Shuraråd
I oktober i fjor hevdet Mujahedins Shuraråd i Irak, en gruppe som står al-Qaida nær, at det hadde opprettet Iraks islamske stat, en gruppe bestående av sunnimuslimske ekstremister og stammeledere, anført av Baghdadi.

I april utnevnte gruppen en ti medlemmer stor «regjering» og inkluderte egypteren Masri som såkalt krigsminister.

Gruppen Iraks islamske stat er blitt oppgitt som ansvarlig for en rekke aksjoner, mens Baghdadi ofte er blitt sitert på flere av ekstremistenes internettsider.

ARRESTERT: Amerikanske styrker tok Khaled al-Mashadani til fange 4. juli. Han skal ha kontakt med Osama bin Laden. Foto: SCANPIX/AFP/POOL/HO
ARRESTERT: Amerikanske styrker tok Khaled al-Mashadani til fange 4. juli. Han skal ha kontakt med Osama bin Laden. Foto: SCANPIX/AFP/POOL/HO Vis mer

Ifølge brigader Bergner sto egypteren Masri og den arresterte Mashadani sammen bak opprettelsen av den fiktive gruppen.

- For å fremme denne myten, skapte Masri en fiktiv leder for Iraks islamske stat, kjent som Abu Omar al-Baghdadi, sa Bergner. Han antok at hensikten var å gi inntrykk av at irakere deltok i terrornettverkets toppledelse, «noe de ikke er».

USA har alltid hevdet at al-Qaida i Irak var drevet av utlendinger.


(NTB)

I IRAK: Brigader Kevin Bergner og de amerikanske styrkene mener den største trusselen i Irak er de utenlandske al-qaida-styrkene.
OSAMA BIN LADEN: Amerikasnke styrker mener de har arrestert mannen som er bindeleddet ut fra Irak til al-qaida og Osama bin Laden.