NETTBESKJEDER:  Al-Qaidas nye leder Ayman al-Zawahiri har sendt ut flere meldinger via nettforumet. Dette bildet ble sendt ut sammen med et lydklipp der han talte tidligere i år. Foto: AFP PHOTO / SITE
NETTBESKJEDER: Al-Qaidas nye leder Ayman al-Zawahiri har sendt ut flere meldinger via nettforumet. Dette bildet ble sendt ut sammen med et lydklipp der han talte tidligere i år. Foto: AFP PHOTO / SITEVis mer

Al-Qaidas yndlingsforum tatt ned av «sofistikert angrep»

Det kan skape problemer ikke bare for jihadistene, men også for vestlig etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettforumet al-Shamukh har vært flittig brukt av ekstreme islamister som forbinder seg med terrorgruppen al-Qaida. Siden har fått lov til å eksistere som en dårlig skjult hemmelighet i lang tid, trolig fordi vestlig etterretning har mye å tjene på å holde den oppe.

Antiterrorgruppen SITE har blant annet overvåket dette og andre forumer. En av de siste aktive trådene skal ha handlet om hvordan man som terrorist kan slippe inn i et Vesteuropeisk land.

Nå er imidlertid forumet tatt ned, og antiterroreksperter sier til AP at det ser ut som om siden er hacket. Ifølge nettsikkerhetseksperter nyhetsbyrået har snakket med, ser det ut til at al-Shamukh ble rammet av et sofistikert angrep, som ikke bare tok ned siden, men også serveren den lå på.

Antiterroreksperten Evan Kohlmann beskriver siden som et nøkkelelement i al-Qaidas propagandakrig. Men han understreker også at vestlig etterretning har tjent på den.

- Som å skyte ned egen satellitt - Disse sidene kan være som en spionsatellitt, det er en flott måte å samle informasjon om våre motstandere. Å ta dem ned er som å skyte ned våre egne spionsatellitter. Men det finnes de som ikke er enig i det, sier han.

Ifølge Kohlmann har det vært en «kamp bak scenen» i den amerikanske regjeringen om hvorvidt siden skulle få være oppe eller bli stengt.

- Al-Shamukh-siden er blitt det skjulestedet som e-jihadister stoler mest på og et godt skjulested. Hvis det ikke kommer opp igjen snart, vil de registrerte medlemmene snart migrere til de rundt seks andre hovedforumene, sier Jarret Brachman, en rådgiver for de amerikanske myndighetene som har overvåket al-Qaidas medieoperasjoner.

Ikke DOS-angrep Ifølge Kohlmann er det fullt mulig at en stat står bak hackingen, men det amerikanske forsvarsdepartementet ville ikke kommentere saken i går. Han sier at aktivitet på andre forumer viser at siden ble tatt ned som følge av et angrep, og ikke for vedlikehold eller liknende.

En talsmann for California-selskapet Keynote System sier at det ikke er et vanlig DOS-angrep som har tatt ned siden. Det kan se ut som om noen enten har stjålet domenenavnet og ledet trafikken til en annen server, eller fått tilgang til systemet og sørget for at det ikke sender ut innhold lenger.

Men Kohlmann understreker at de som sto bak siden har passet på å ta backup av innholdet. Det betyr at angrepet trolig ikke har ført til datatap for jihadistene.