- Al-Qaradawi godtok beklagelsen

Den norske delegasjonen mener de når fram med budskapet i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Delegasjonen fra Norge, bestående av representanter fra den norske kirke og Islamsk Råd, er svært fornøyd etter første dag med samtaler med religiøse ledere i Midtøsten.

- Han bekreftet godkjennelsen av Selbekks beklagelse som de norske imamene har kommet med.

Det sier domprost Olav Dag Hauge til Dagbladet.no om møtet med den islamske teologen Yusuf al-Qaradawi i Quatars hovedstad Doha i dag.

Hauge er en av tre nordmenn i delegasjonen. De to andre er leder Mohammed Hamdan og Zulqarmain Sakandar fra Islamsk råd. Delegasjonen, som er i Midtøsten for å skape dialog i den konfliktfylte situasjonen omkring Muhammed-karikaturene, er støttet av den norske regjeringen.

Møtte viktig leder

- Vi har snakket med Qaradawi, som var han vi ville møte. Han er en person som har en stor tyngde i det arabisk-muslimske miljø, mange muslimer i Norge lytter også til ham. Det var et åpent og spennende møte, han tok i mot oss på en positiv måte, og lyttet aktivt, og spurte tilbake, sier Hauge.


Han sier delegasjonen opplevde å få til en dialog hvor også Qaradawi kom med sine synspunkter.

- Samtalene har gått veldig bra. Jeg er glad for at beklagelsen Selbekkk har gitt har blitt godtatt av religiøse ledere også utenfor Norge. Det er det vi har håpet - å få forståelse for at saken er ferdig fra Norges side, sier Zulqarmain Sakandar til Dagbladet.no.

Hauge sier til Dagbladet.no at Qaradawi er en viktig leder blant muslimer.

- Etter samtalene bestemte Qaradawi seg for å innkalle til pressekonferanse. Der var det over 30 mediefolk til stede, flere tv-stasjoner og en lang rekke aviser, sier Hauge.

Ifølge Nettavisen fremsatte imidlertid Qaradawi krav om nye norske lover på pressekonferansen.

- Den norske regjeringen må komme med en ny lov som forbyr at personer eller medier skal kunne angripe religioner, uansett om det er islam, kristendom eller jødedom. Et forbud er den eneste måten han kan akseptere beklagelsen fra norsk side, sa kontorsjefen til Qaradawi, Akram Kassab, til Nettavisen. 

Viktig signal

Hauge mener samtalene vil gi et viktig signal ut i den muslimske verden. Men den norske delegasjonens planlagte møte med teologen har vakt skarpe reaksjoner. Qaradawi har et populært program på al Jazeera «Sharia og livet», og en egen webside. Han skal ved flere anledninger ha støttet selvmordsbombere, men er samtidig regnet som en moderat konservativ blant mange muslimer.


- Å møte Yusuf al-Qaradawi i dagens situasjon er det samme som å gi ytterliggående islamister og forsvarere av terror medbestemmelse i hvordan Norge skal styres, uttaler Walid al-Kubaisi i Aftenposten i dag.

Også Siv Jensen har vært ute med kritikk. Hauge ser ikke problemet.

- Jeg kjenner i utgangspunktet ikke til Qaradawi, men opplevde å møte en person som var åpen, som ønsket dialog, og som ikke var noen ytterliggående så langt jeg kan se. Han var veldig tydelig på at han ønsket dialog og fred. Det var annerledes enn de signalene jeg har fått fra mediene, jeg opplevde ham som veldig ekte, sier Hauge.

Delegasjonen reiser videre til Beirut i morgen og Damaskus på torsdag. Mens Hauge reiser hjem fredag, vil Hamdan og Sakandar fortsette videre til Kuwait og Saudi-Arabia.

FØRNØYD MED DAGENS MØTE: Domprost i Oslo Olav Dag Hauge.
MED I DELEGASJONEN: Leder Mohammed Hamdan i Islamsk råd.
GODTAR SELBEKKS UNNSKYLDNING: Den islamske teologen Yusuf al-Qaradawi, ifølge den norske delegasjonen som møtte ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer