Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Al-Quaida-medlem ble ikke torturert

Fikk behandling og rettigheter som vanlig kriminell, ga FBI uvurderlig informasjon.

MAN HØSTER SOM MAN SÅR, heter det i ordtaket. Det kan FBI og CIA ta lærdom av etter en terrorsiktet mann fikk alle rettigheter som en vanlig kriminell, og som takk oppga han alle sine kontakter og informasjon han satt på. Bildet viser avhørsmetoden vanntortur som er blitt brukt på terrormistenkte fanger som satt fengslet på Guantanamo.
REUTERS/Kevin Lamarque  (UNITED STATES)
MAN HØSTER SOM MAN SÅR, heter det i ordtaket. Det kan FBI og CIA ta lærdom av etter en terrorsiktet mann fikk alle rettigheter som en vanlig kriminell, og som takk oppga han alle sine kontakter og informasjon han satt på. Bildet viser avhørsmetoden vanntortur som er blitt brukt på terrormistenkte fanger som satt fengslet på Guantanamo. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historiene har vært mange, og avsløringene groteske, om hvordan George W. Bush-administrasjonen brukte vanntortur under avhør av terrormistenkte, lot fanger sitte innelåst under umenneskelige forhold og holdt terrormistenkte avstengt fra verden i årevis uten lov og dom.

Nyhetsbyrået AP rapporterer i dag om tilfellet Bryant Neal Vinas, som viser hvordan en stikk motsatt praksis gav uante resultater.

Den amerikanskfødte Vinas, som ikke har lagt skjul på at han arbeidet for Al-Qaida, ble pågrepet av amerikanske styrker i Pakistan i fjor.

Vinas ble ikke fraktet til Guantanamo, satt i et hemmelig fengsel eller holdt skjult av CIA.

Fikk vanlige rettigheter
Snarere ble han - av Bush-administrasjonen, dette skjedde flere måneder før president Obama hadde tatt over i Det hvite hus - tatt med til USA, og gitt fulle rettigheter på linje med en mistenkt i en kriminalsak.

Resultatene lot ikke vente på seg.

Vinas skulle nemlig vise seg å bli en skikkelig skattekiste for de amerikanske terrorjegerne.

26-åringen ga FBI informasjon som førte dem dypt inn i de innerste sirkler av Al-Qaida

Det var informasjon fra Vinas som førte til at amerikanske myndigheter i fjor høst advarte mot et mulig terrorangrep mot det offentlige kommunikasjonssystemet i New York.

Han informerte om at Al-Qaida planla et angrep på amerikansk jord, og at Vinas selv hadde bidratt med informasjon om hvordan toglinjene på Long Island var bygget opp; hvor det var hensiktsmessig å slå til, og hvor terroristene kunne påføre USA mest skade.

Skulle drepe landsmenn
Researchprosessen hadde vært simpel - men nyttig:

- Jeg kjørte mye tog, opplyste Vinas.

Han fortalte også om hvordan hans overordnede i Al-Qaida hadde satt ham på mindre oppdrag for å teste lojaliteten til organisasjonen. Vinas hadde fått i oppdrag å skyte raketter mot amerikanske militærbasert i Afghanistan, for på den måten se om han var villig til å ta livet av sine landsmenn.

Det første angrepet ble avbrutt grunnet radioproblemer, mens den nå terrordømte amerikanske statsborgeren bommet på målet under den andre aksjonen, ifølge ham selv.

Den peruviansk-argentinske amerikaneren avslørte også skjulestedene til flere framtredende Al-Qaida-medlemmer - folk amerikanske myndigheter hadde lett etter i lang tid.

Vinas forlot USA til fordel for Pakistan i september 2007. Etter å ha gjennomført de nevnte prøveangrepene, sa han seg villig til å bli selvmordsbomber.

Selvmordstrening
Han reiste til grenseområdet Waziristan, hvor han i mars i fjor kom i kontakt med en belgisk-marokkansk taxisjåfør. De to diskuterte mulighetene for terrorangrep mot fotballarenaer i Europa.

I Waziristan fikk han våpen- og sprengstoffopplæring av belgisk-marokkaneren; heri innbefattet kursing i å lage fjernkontroller til bomber og bombevester til bruk under selvmordsaksjoner.

Vinas hadde kunnskap til å ta hundre-, for ikke å si tusenvis av liv. Men beslutningen han tok etter å ha blitt arrestert av pakistansk politi i Peshawar i november i fjor, kan vise seg gull verdt.


Ifølge AP kan den livsviktige informasjonen Vinas har bidratt med, være det som redder livet hans.

Han risikerer dødsstraff - men kan slippe unna med en lang fengselsstraff etter å ha avslørt Al-Qaidas hemmeligheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling