Al-Quaida-medlem ble ikke torturert

Fikk behandling og rettigheter som vanlig kriminell, ga FBI uvurderlig informasjon.

MAN HØSTER SOM MAN SÅR, heter det i ordtaket. Det kan FBI og CIA ta lærdom av etter en terrorsiktet mann fikk alle rettigheter som en vanlig kriminell, og som takk oppga han alle sine kontakter og informasjon han satt på. Bildet viser avhørsmetoden vanntortur som er blitt brukt på terrormistenkte fanger som satt fengslet på Guantanamo.
REUTERS/Kevin Lamarque  (UNITED STATES)
MAN HØSTER SOM MAN SÅR, heter det i ordtaket. Det kan FBI og CIA ta lærdom av etter en terrorsiktet mann fikk alle rettigheter som en vanlig kriminell, og som takk oppga han alle sine kontakter og informasjon han satt på. Bildet viser avhørsmetoden vanntortur som er blitt brukt på terrormistenkte fanger som satt fengslet på Guantanamo. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historiene har vært mange, og avsløringene groteske, om hvordan George W. Bush-administrasjonen brukte vanntortur under avhør av terrormistenkte, lot fanger sitte innelåst under umenneskelige forhold og holdt terrormistenkte avstengt fra verden i årevis uten lov og dom.

Nyhetsbyrået AP rapporterer i dag om tilfellet Bryant Neal Vinas, som viser hvordan en stikk motsatt praksis gav uante resultater.

Den amerikanskfødte Vinas, som ikke har lagt skjul på at han arbeidet for Al-Qaida, ble pågrepet av amerikanske styrker i Pakistan i fjor.

Vinas ble ikke fraktet til Guantanamo, satt i et hemmelig fengsel eller holdt skjult av CIA.

Fikk vanlige rettigheterSnarere ble han - av Bush-administrasjonen, dette skjedde flere måneder før president Obama hadde tatt over i Det hvite hus - tatt med til USA, og gitt fulle rettigheter på linje med en mistenkt i en kriminalsak.

Resultatene lot ikke vente på seg.

Vinas skulle nemlig vise seg å bli en skikkelig skattekiste for de amerikanske terrorjegerne.

26-åringen ga FBI informasjon som førte dem dypt inn i de innerste sirkler av Al-Qaida

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer