Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Al-Shabaab frir til norsk ungdom

Militsen bruker internett til å fri til ungdom i Norge, mener Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

I FRAMMARSJ: Al-Shabaab er på frammarsj i Somalia, og frir også til norsk-somaliere. Foto: REUTERS/SCANPIX
I FRAMMARSJ: Al-Shabaab er på frammarsj i Somalia, og frir også til norsk-somaliere. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

- Estetisk er Al-Shabaab veldig dyktige. De kommuniserer på internett på en måte som kan appellere til mange unge, sier Hansen til Klassekampen.

Han er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og ekspert på Somalia.

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard ble første nyttårsdag utsatt for et drapsforsøk som det danske sikkerhetspolitiet PET mener en 28 år gammel dansk-somalier med forbindelser til Al-Shabaab sto bak.

Al-Shabaab hevder at dette ikke stemmer, men støtter mannens angrep på Westergaard.

Hansen sier at flere ledere i Al-Shabaab har bodd i Skandinavia i flere perioder. De følger også godt med i norske medier, og en opphausset stemning i Norge kan trolig brukes til å rekruttere norsk-somalisk ungdom til Al-Shabaab, mener han.

- De har ganske sterke bånd til Skandinavia, men det er et større problem for Danmark og Sverige enn for Norge. De har hatt sympati blant norsk-somaliere tidligere, fordi de har blitt sett på som en motstandsorganisasjon som har kjempet mot etiopisk tilstedeværelse, sier Hansen.

Han tror godt voksne norsk-somaliere nå tar avstand fra Al-Shabaab fordi de ser at bånd til islamister i Jemen er i konflikt med den somaliske kulturarven.

- Men de kan tiltrekke seg norsk-somalisk ungdom som ikke kjenner den somaliske konflikten så godt, og som kan ha et forenklet bilde av Somalia, sier Hansen.

(NTB)