- Al-Shabaab frir til norsk ungdom

Militsen bruker internett til å fri til ungdom i Norge, mener Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

I FRAMMARSJ: Al-Shabaab er på frammarsj i Somalia, og frir også til norsk-somaliere. Foto: REUTERS/SCANPIX
I FRAMMARSJ: Al-Shabaab er på frammarsj i Somalia, og frir også til norsk-somaliere. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

- Estetisk er Al-Shabaab veldig dyktige. De kommuniserer på internett på en måte som kan appellere til mange unge, sier Hansen til Klassekampen.

Han er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og ekspert på Somalia.

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard ble første nyttårsdag utsatt for et drapsforsøk som det danske sikkerhetspolitiet PET mener en 28 år gammel dansk-somalier med forbindelser til Al-Shabaab sto bak.

Al-Shabaab hevder at dette ikke stemmer, men støtter mannens angrep på Westergaard.

Hansen sier at flere ledere i Al-Shabaab har bodd i Skandinavia i flere perioder. De følger også godt med i norske medier, og en opphausset stemning i Norge kan trolig brukes til å rekruttere norsk-somalisk ungdom til Al-Shabaab, mener han.

- De har ganske sterke bånd til Skandinavia, men det er et større problem for Danmark og Sverige enn for Norge. De har hatt sympati blant norsk-somaliere tidligere, fordi de har blitt sett på som en motstandsorganisasjon som har kjempet mot etiopisk tilstedeværelse, sier Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer