EKSTREM SULT: Somalia er rammet av en voldsom sultkatastrofe, og omsider har al-Shabaab-militsen tillatt hjelp. Her fra Banadir-sykehuset i Mogadishu. Foto: REUTERS/Ismail Taxta/Scanpix
EKSTREM SULT: Somalia er rammet av en voldsom sultkatastrofe, og omsider har al-Shabaab-militsen tillatt hjelp. Her fra Banadir-sykehuset i Mogadishu. Foto: REUTERS/Ismail Taxta/ScanpixVis mer

Al-Shabaab tillot hjelp fra Røde Kors

Røde Kors sendte stor nødhjelpssending til tørkerammede områder i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Shabaab, som skal ha bånd til terrornettverket al-Qaida, har bannlyst de fleste hjelpeorganisasjoner fra å arbeide i områdene som de kontrollerer.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier at de delte ut mat til 162.000 mennesker i det sørlige og sentrale Somalia mandag. Det er den første storskala-distribusjonen i de opprørskontrollerte delene av landet i år, ifølge organisasjonen.

Fikk sikkerhetsgaranti - Det er svært vanskelig å komme til, sier ICRC-talskvinne Anna Schaaf. Hennes gruppe skal først ha fått sikkerhetsgarantier fra de ulike partene i konflikten i landet.

Det ble delt ut 3.000 tonn ris, bønner og olje.

Ifølge FN sulter nærmere 12 millioner mennesker på Afrikas Horn, og omtrent 3,7 millioner somaliere trenger nødhjelp. Det er en tredel av befolkningen.

Valerie Amos ved FN-kontoret for koordinering av humanitært arbeid (OCHA) sier at flere tusen mennesker har mistet livet i regionen og at flere hundre tusen er truet av hungersnød. Konflikten i regionen hindrer hjelpetiltak, sier hun.

Øker bistanden Mandag ble det kjent at Frankrike tredobler sin bistand til den tørkerammede regionen. Regjeringen har i tillegg tilbudt logistisk hjelp for å distribuere nødhjelpssendingene, sier talsperson Valerie Pecresse.

- Frankrike tredobler sin støtte til Afrikas Horn, til 231 millioner kroner, fortalte Pecresse etter et regjeringsmøte.

Også Finland øker hjelpen for tørkens ofre. 38 millioner kroner skal gå til humanitær hjelp gjennom hjelpeorganisasjoner. FNs matvareprogram får 23 millioner, Finlands Røde Kors får 8,5 og Kirkens Nødhjelp blir tildelt nesten 7 millioner kroner.

(NTB)