Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

al-Zarqawi drept i bombeangrep

Al-Qaida lederen i Irak, Abu Musabd al-Zarqawi, er drept, melder statsministeren i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki bekrefter at opprørs- og terrorleder Abu Musab al-Zarqawi er drept.

Nyheten ble mottatt med trampeklapp og jubelrop på en pressekonferanse i Bagdad.

Seier

Iraks statsminster Nouri al-Maliki sier aksjonen var et resultat av informasjon fra irakiske innbyggere, og et samarbeid mellom irakiske og internasjonale styrker.

- Det som skjedde i dag er resultatet av det samarbeid vi har bedt våre innbyggere om. Irakiske og multinasjonale styrker har arbeidet sammen. Dette er et budskap til alle som jobber for ødeleggelse og destruksjon. De må tenke seg om. Vi vil gå hele veien, vi vil drepe alle terroristene. Våre sikkerhetsstyrker og militæret vil forsette med å beskytte vårt folk til all tid.

- Irakiske og internasjonale styrker jobber sammen for å ta terroristene. Alle irakere skjønner nå at denne brede fronten og enheten er veien å gå for å bedre situasjonen i Irak. Alle irakere er i samme båt, og denne båten må nå en kyst av sikkerhet og lykke.

Storfangst

al-Zarqawi er den mest ettersøkte terroristen internasjonalt ved siden av Osama bin-Laden. I likhet med bin-Laden, hadde amerikanske myndigheter satt en pris på 25 millioner dollar på Zarqawis hode.

al-Zarqawi drept i bombeangrep

Hans egentlige navn var Ahmad Fadil al-Nazal al-Khalayleh, mens al-Zarqawi rett og slett betyr «mannen fra Zarqa», den jordanske byen der han ble født.

Bevegelsen hans ble offisielt knyttet til al-Qaida i 2004, da Osama bin Laden kalte den jordanske terroristen «al-Qaidas prins i Irak».

Bombet

Opprørsleder og al-Qaidalederen Abu Musabd al-Zarqawi ble drept i et bombeangrep i går kveld. Det skal være koalisjonsstyrker ledet av USA, i samarbeid med irakiske soldater, som gjennomførte angrepet.

Den TV-overførte pressekonferansen går nå på alle internasjonale nyhetskanaler. al-Zarqawis død markerer kanskje den største seieren i terrorkrigen etter invasjonen av Irak - og jordaneren er den høyeste al-Qaida-lederen som er fanget eller drept siden krigen startet.

Identifisert 

Koalisjonsstyrkenes øverste leder, general George Casey fra USA, sier soldater på bakken har identifisert al-Zarqawis døde kropp blant de drepte i gårsdagens bombeangrep.

Bombene var rettet mot et hus tipsere oppga at al-Zarqawi oppholdt seg.  al-Zarqawi er ifølge Casey identifisert gjennom fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Skar hode av gissel

al-Zarqawi er trolig mannen som utførte halshuggingen av den sivile amerikaneren Nicholas Berg i 2004.

- Til mødrene og konene til amerikanske soldater, vi sier dere at vi tilbød den amerikanske administrasjonen å bytte dette gisselet mot fangene i Abu Ghraib-fengselet, og de nektet. Kistene vil begynne å komme hjem til dere én etter én, slaktet som dette, sier stemmen på videoen.

Den amerikansk etterretningen mener det er al-Zarqawis stemme på videoen av halshuggingen.

Nære på

Zarqawi har flere ganger unnsluppet de amerikanske og irakiske soldatene som har jaktet på ham:

  • Da amerikanske soldater gikk til angrep på byen Falluja i november 2004, der opprørerne hadde tatt kontrollen, fant de byen forlatt av opprørerne og Zarqawi, trolig kort tid før angrepet.
  • I februar i fjor fikk de amerikanske styrkene tips om at Zarqawi var på vei til et møte i Ramadi vest for Falluja. Tross at kjøretøyet hans ble overvåket av amerikanske spionfly og kontrollposter ble satt opp, forsvant kjøretøyet og terrorsjefen fra overvåkingsskjermene før amerikanerne fikk pågrepet ham.
  • I april 2005 raidet amerikanske soldater et sykehus i Ramadi, der Zarqawi skal ha fått behandling. Men da de amerikanske soldatene kom til sykehuset, var han forsvunnet.
  • Og Iraks viseinnenriksminister Hussain Kamal har tidligere innrømmet at irakiske sikkerhetsstyrker hadde arrestert Zarqawi i 2004, men at de løslot ham fordi de ikke kjente ham igjen.


SISTE SKJULESTED: Ruinene av dette huset i byen Hibhib var siste stopp for Abu Musab al-Zarqavi.
TIPSET: Bildene fra den siste videoen, samt tips, kan ha ført koalisjonen og myndighetene i Irak på sporet av hvor terrorlederen oppholdt seg.
TO SØSTRE til den drepte Abu Musab al-Zarqawi kommer til sitt hjem i Zarqa - 27 kilometer fra Jordans hovedstad Amman - i dag etter at drapet på broren er kjent.
HER HENRETTES NICK BERG: a--Zarqawi skal ha vært mannen som skar av amerikanerens hode.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling