Alabama har vedtatt USAs strengeste abortlov

Den nye loven betyr i praksis et forbud mot all abort.

PROTESTER: Abortforkjempere protesterte utenfor da den nye loven ble vedtatt. «Kom dere ut av livmora mi», står det på plakaten. Foto: REUTERS / Chris Aluka Berry / NTB scanpix
PROTESTER: Abortforkjempere protesterte utenfor da den nye loven ble vedtatt. «Kom dere ut av livmora mi», står det på plakaten. Foto: REUTERS / Chris Aluka Berry / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På tross av at forslaget skapte raseri blant motstanderne, vedtok delstatsforsamlingen i Alabama torsdag å forby, i praksis, all abort, skriver Washington Post.

Ikke unntak for voldtekt- eller incestofre

Forslaget som lå på bordet, og som nå er vedtatt, forbyr all abort, med unntak for de tilfelle der «det ufødte barnets mor utsettes for en betydelig helserisiko».

Det skal nå heller ikke være lov for kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller incest å ta abort.

Motstanderne av den nye loven har protestert kraftig i forkant. Lederen av helseorganisasjonen Planned Parenthood sørøst i USA, Staci Fox, omtalte den nå vedtatte loven for en dødsdom for kvinner i Alabama.

- Utover det er disse forslagene grunnlovsstridige, og de er klar over det. De bryr seg bare ikke. Innbyggerne i Alabama blir bare en del av et politisk spill for å utfordre trygg, fri abort, sa Fox.

Allerede før loven ble vedtatt varslet American Civil Liberties Union at de kom til å ta ut et søksmål dersom loven ble vedtatt.

Men heller ikke de som stemte for den nye loven tror at den kommer til å trå i kraft. De ser det heller som en del av en større strategi om å overtale Høyesterett til å revurdere den historiske Roe v. Wade-avgjørelsen fra 1973, som legaliserte abort over hele landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer