Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alabama har vedtatt USAs strengeste abortlov

Den nye loven betyr i praksis et forbud mot all abort.

PROTESTER: Abortforkjempere protesterte utenfor da den nye loven ble vedtatt. «Kom dere ut av livmora mi», står det på plakaten. Foto: REUTERS / Chris Aluka Berry / NTB scanpix
PROTESTER: Abortforkjempere protesterte utenfor da den nye loven ble vedtatt. «Kom dere ut av livmora mi», står det på plakaten. Foto: REUTERS / Chris Aluka Berry / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tross av at forslaget skapte raseri blant motstanderne, vedtok delstatsforsamlingen i Alabama torsdag å forby, i praksis, all abort, skriver Washington Post.

Ikke unntak for voldtekt- eller incestofre

Forslaget som lå på bordet, og som nå er vedtatt, forbyr all abort, med unntak for de tilfelle der «det ufødte barnets mor utsettes for en betydelig helserisiko».

Det skal nå heller ikke være lov for kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller incest å ta abort.

Motstanderne av den nye loven har protestert kraftig i forkant. Lederen av helseorganisasjonen Planned Parenthood sørøst i USA, Staci Fox, omtalte den nå vedtatte loven for en dødsdom for kvinner i Alabama.

- Utover det er disse forslagene grunnlovsstridige, og de er klar over det. De bryr seg bare ikke. Innbyggerne i Alabama blir bare en del av et politisk spill for å utfordre trygg, fri abort, sa Fox.

Allerede før loven ble vedtatt varslet American Civil Liberties Union at de kom til å ta ut et søksmål dersom loven ble vedtatt.

Men heller ikke de som stemte for den nye loven tror at den kommer til å trå i kraft. De ser det heller som en del av en større strategi om å overtale Høyesterett til å revurdere den historiske Roe v. Wade-avgjørelsen fra 1973, som legaliserte abort over hele landet.

- Kan ikke ha noen unntak

Demokratene i delstatsforsamlingen forsøkte å få med et tillegg til loven, som ville ha gitt unntak for personer som hadde vært utsatt for incest eller voldtekt. Men dette forslaget ble stemt ned med 21 mot 11 stemmer.

Abortforbudet ble vedtatt med 25 mot seks stemmer. Samtlige demokrater, med unntak av en, stemte mot forslaget.

Ifølge republikanerne Will Ainsworth handler den nye loven om hvorvidt et foster har rettigheter helt fra begynnelsen.

- Er det et liv? Jeg mener det er det, og hvis det er et liv så kan vi ikke ha noen unntak, sa Ainsworth.

Kvinnen som står bak lovforslaget, Terri Collins, uttalte at hun har sympati med ofre for incest og voldtekt, men at hun ønsket at lovforslaget skulle være strengt nok til at det tvang føderale domstoler til å ta tak i det.

Hun håper det igjen vil føre til nasjonale restriksjoner på abort.

Hollywood-protest

Alabama er ikke den eneste delstaten som ønsker å stramme inn på abortlovgivningen.

Ifølge The Guardian vurderer delstaten Georgia om de skal gjøre abort ulovlig fra det tidspunktet det oppdages hjerteslag hos fosteret, noe som kan skje allerede fra graviditetens sjette uke.

Kentucky og Mississippi har allerede godkjent liknende forbud.

Her har Hollywood-stjernene kastet seg inn i debatten. Mer enn 50 filmstjerner, blant andre Alyssa Milano, Alec Baldwin og Amy Schumer, har sendt et brev til delstaten Georgia der de truer med å fjerne all produksjon fra området.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!