«Alan» (41) «for dum» til å ha sex

Har IQ på 48. Nå er han dømt til sexnekt av de lokale myndighetene.

RETTSAL: Alan fikk sexnekt av domstolen i England. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
RETTSAL: Alan fikk sexnekt av domstolen i England. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) The Telegraph melder at 41-åringen bodde sammen med en annen mann - og at han skal uttalt at «det ville gjøre ham glad» om forholdet kunne fortsette.

Mannen, som de har kalt «Alan», skal ha fremstått tilsynelatende som sosialt oppegående, men har store begrensninger mentalt.

Han skal ha bodd i et kommunalt hjem da han utviklet et seksuelt forhold med mannen som blir kalt «Kieron».

Upassende forhold
I juni 2009 begynte rettsprosedyrene for å forhindre kontakten hans med mannen, med grunnlag i at han manglet den mentale kapasiteten til å forstå hva som foregikk.

Kommunestyret avgjorde at mannens ekstreme «sexdrifter» var upassende. Og med en IQ på 48 og mindre lærevansker,
forsto mannen ifølge kommunestyret angivelig ikke hva han drev med.
Dommeren i saken skal ha sagt at situasjonen var «lovmessig, intellektuelt og moralsk» kompleks. Han sa videre at siden sex er «en av de mest grunnleggende menneskelige funksjonene» måtte retten trå veldig varsomt.

Dommeren var enig i at «Alan» ikke skulle ha lov til å ha sex med noen, på grunn av at han ikke hadde den mentale kapasiteten til å forstå helserisikoen slike handlinger innebærer.

På dommerens ordre er nå mannen under tett overvåking av de lokale myndighetene for å passe på at han ikke bryter denne uvanlige dommen.

Manglende mental kapasitet
Dommen avsluttet med å si at Alan ikke hadde den mentale kapasiteten til å samtykke, og å delta i seksuelle handlinger. Han skal videre ha sagt at det var i «Alans» beste interesser at han ble overvåket, nettopp for å unngå dette.

Dommere forklarer at det trengs en forståelse og tilstedeværelse for å forstå hva som ligger i den seksuelle handlingen. «Det er helserisikoer involvert, og sex mellom en mann og en kvinne kan føre til graviditet».

Psykiateren skal ha sagt at «Alan» trodde barn «kom med storken», og at sex kunne gi deg «flekker og kopper».