Alan og alger rammer børsen

Teknologiaksjene åpner kraftig ned i formiddag etter skuffende lite rentekutt i USA. Oppdrettskaksjene rammes av algeangrep på sørvestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene stuper nok en gang, etter fallet på Nasdaq i USA i går. Investoren "over dammen" ble skuffet av at den amerikanske sentralbanken kuttet renten med bare 50 rentepunkter. På forhånd var det omtrent like mange som ventet et kutt på 75 punkter.

Nasdaq raste 4,8 prosent til 1857 poeng. På Oslo Børs er det selvsagt teknologiaksjene som får svi, og IT-indeksen er ned 2,3 prosent. Omsetningen er imidlertid forholdsvis laber og etter en drøy halvtimes handel er det på hovedlisten omsatt aksjer for 325 millioner kroner.

Merkantildata åpnet ned nærmere 5 prosent til 25,80 kroner. Etter denne åpningen kom imidlertid kjøperne på banen og etter en drøy halvtimes handel ligger Merkantildata på kurs 26,70 kroner, som er ned 1,8 prosent.

Eltek er også heftig omsatt og kursen faller fra start. Etter en hyggelig dag i går i kjølvannet av milliardtildelingen fra USAs største mobiloperatør Verizon til Lucent Technologies, følger Eltek de øvrige teknologiaksjene ned. Eltek faller med 4,5 prosent til 137 kroner.

InFocus holder seg langt bedre og aksjen nøyer seg med et kursfall på 1,5 prosent til 159,50 kroner, mens både EDB Business Partner og Nera faller på relativt betydelig omsetningsvolum. EDB er ned snaue 2 prosent til 105 kroner, mens Nera faller med 3,4 prosent til 33,80 kroner.

StepStone stuper fra morgenen av etter nok et kriseoppslag om selskapet i Finansavisen. Kursen er ned med over 13 prosent, til 5,21 kroner.

Oppdrettaksjene faller som ventet etter at NRK onsdag melder om giftig algeangrep på oppdrettsanlegg i Øst- og Vest-Agder. Selv om verken Pan Fish eller Fjord Seafood først og fremt ser eksponert i denne regionen, er det likevel frykt for at algeangrepet skal spre seg nordover. Pan Fish faller med 4,8 prosent til 60 kroner, mens Fjord Seafood er ned 4 prosent til 38,60 kroner.

De sterkt sykliske aksjene som aluminium og skog endte opp i et ellers bedrøvelig amerikansk aksjemarked i går, og her hjemme klarer Norske Skog seg relativt bra med en uendret kurs for begge aksjeklasser fra i går. Med de kraftige rentekuttene som nå har funnet sted i USA (1,5 prosentpoeng så langt i år), og som fortsatt kan komme, kan man vente at den amerikanske økonomien bedrer seg utover i 2002. For sterkt sykliske aksjer som råvarebasert industri må man kjøpe aksjene minst et kvartal eller to før det bunner ut.

Andre sykliske aksjer som Elkem er marginalt opp på lavt volum, mens Norsk Hydro er ned 3 kroner , eller 0,8 prosent, til kurs 376 kroner fra i går. For Hydro overskygger trolig oljeprisfallet etter gårsdagens lagertall det gode sentimentet for sykliske aksjer.

Oslo Børs innførte børspause i Stolt Offshore fra morgenen av. Det er imidlertid fortsatt mulig å handle Stolt-Nielsen, som er hovedeier i subsea-selskapet, og kursen stiger med i underkant av 2 prosent til 156 kroner.

Totalindeksen er rundt klokken 10.45 med 0,9 prosent til omlag 1.287 poeng.