Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alarm: Gift i morsmelk

For første gang er giftstoffet ochratoksin A (OTA) funnet i morsmelk hos norske kvinner. De som får i seg mye leverpostei, kaker, frokostkornblandinger, kjøttfarse, ost og juice er mest utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk doktoravhandling.

Giftstoffet dannes av giftig muggsopp og har i dyreforsøk ført til nyreskader, kreft i urinveiene, nedsatt immunforsvar og skader i arvestoffet. Helsekonsekvenser hos mennesker er ennå ikke avklart.

Stipendiat Marit Aralt Skaug ved Pediatrisk Forskningsinstitutt på Rikshospitalet har undersøkt melkeprøver hos 195 kvinner fra fire forskjellige deler av landet. 28 prosent av prøvene inneholdt OTA.

- Noen av kvinnene hadde relativt mye OTA i morsmelka, andre ingenting. 10 prosent av barna får i seg en høyere konsentrasjon av giftstoffet enn det som anses som tolererbart, sier Skaug.

Hun vil ikke fraråde norske kvinner å amme. Men påpeker at mulige negative helseeffekter hos barna bør utredes.

OTA ble også funnet i prøver fra kumelk. Giftig muggsopp er vanlig i vårt klima, blant annet på lagret korn.

- Når det tidligere har vært fokusert på miljøgifter i morsmelk, har det dreiet seg om syntetiske, menneskelagde gifter. Det vi snakker om nå er naturlig produserte gifter, sier Skaug. Hun disputerer sin doktoravhandling på Rikshospitalet i Oslo 2. mars.

Tilsvarende funn er gjort i Sverige, Sveits og Italia.

Hos 80 av kvinnene ble kostholdet deres gjennom det siste året registrert. Resultatene antyder at visse typer matvarer kan være kilder for OTA.

Det er ikke foretatt analyser direkte på matvarene.

I tillegg til at vi kan ta opp OTA fra mat, viser avhandlingen at det også er mulig å puste inn muggsoppgiften fra støv og soppsporer i lufta. Stoffet ble funnet i svevestoffet i fjøs, og Skaug mener derfor at kvinner som jobber i landbruket kan være utsatt for giftstoffet.

FRARÅDER IKKE : Norske kvinner frarådes ikke amming, selv om giftstoffet OTA er påvist i morsmelk.
Hele Norges coronakart