Global oppvarming

Alarm: Kloden tipper snart 1,5 grader

I årevis har politikerne jobbet for at kloden ikke skulle bli mer enn 1,5 grader varmere, sammenliknet med førindustriell tid. Snart er vi der.

TØRKE: En gruppe aksjonister ligger på den knusktørre bakken i La Vinuela-reservatet i Malaga, som også i år har opplevd høyere temperaturer enn vanlig - og tørke. Bildet er fra i slutten av mars i år. Foto: AFP / NTB
TØRKE: En gruppe aksjonister ligger på den knusktørre bakken i La Vinuela-reservatet i Malaga, som også i år har opplevd høyere temperaturer enn vanlig - og tørke. Bildet er fra i slutten av mars i år. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Kloden er i krise, og tipper snart over temperaturgrensa på 1,5 grader i forhold til førindustriell tid for aller første gang. Dette vil skje i løpet av få år, ifølge World Meteorological Organization (WMO).

- WMO slår alarm om at vi jevnlig og med økende frekvens vil bryte 1,5-gradersmålet som er nedfelt i Parisavtalen, sier WMO-sjefen Petteri Taalas.

RASER: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg møtte opp for å vise sin støtte til demonstranter som har samlet seg utenfor Olje- og energidepartementet. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Mennesker og El Niño

Forskerne sier det nå er 66 prosent sjanse for at 1,5-gradersmålet vil overstiges fra nå og fram til 2027. Menneskelig aktivitet og værfenomenet El Niño er hovedgrunnen til dette.

- Det stemmer nok godt at vi kommer til å nå 1,5 grader om ikke så lenge. Global oppvarming fortsetter jevnt og trutt, og vi fortsetter å påvirke klimaet gjennom høye utslipp av drivhusgasser. Men de første gangene vi ser 1,5-tallet, kommer det til å være fordi menneskeskapt oppvarming og naturlige svingninger trekker i samme retning, sier Bjørn Hallvar Samset, forfatter og klimaforsker ved Cicero, Senter for klimaforskning, til Dagbladet.

El Niño er værfenomenet som Samset og klimaforskere verden over nå frykter. El Niño fører til at klodens gjennomsnittstemperatur blir høyere, og antas å komme mot slutten av 2023, sa nylig Samset til Dagbladet.

El Niño-fenomenet innebærer store forstyrrelser i temperatur, vind og regn i det tropiske Stillehavet, og påvirker også været i andre regioner. Forrige store El Niño var i 2015 og 2016.

- Det var da forrige rekord i globale temperaturer ble satt, ifølge Samset.

- Dramatisk utvikling

Om gjennomsnittstemperaturene på kloden overstiger 1,5 grader, frykter forskere klimaendringer som er irreversible og stadig mer alvorlige. En varmere klode vil ha stor påvirkning på samfunnet vårt, økonomien og miljøet.

En klode varmere enn 1,5 grad vil gi følgende negative konsekvenser, ifølge WMO:

  • Mer ekstremvær
  • Høyere havnivå
  • Isbreer og is vil smelte
  • Havet vil bli varmere og surere

- 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen handler om når oppvarmingen i gjennomsnitt har nådd 1,5, og det skjer antakelig ikke før om noen tiår. Men før det vil vi få mange år med høyere enkeltmålinger, og 2027 kan godt bli det første, sier Samset og legger til:

- Uansett om det er enkeltstående år eller gjennomsnittlig oppvarming: Vi vil merke stadig sterkere konsekvenser. 1,5 er ikke noen magisk grense i så måte, men bare neste steg i en stadig mer dramatisk utvikling, sier han.

VARMES OPP: Her er værmeldingen til WMO, som viser at kloden antagelig vil gå over 1,5 grader i løpet av få år.
VARMES OPP: Her er værmeldingen til WMO, som viser at kloden antagelig vil gå over 1,5 grader i løpet av få år. Vis mer

- Bruk mindre

Er det så noe vanlige mennesker gjøre når politikerne ikke klarer å redusere klimautslippene?

- Veien forbi klimakrisen ligger i å få ned utslippene og å tilpasse oss det klimaet vi er i ferd med å få. For begge disse hjelper det veldig å få ned forbruket vårt. Av energi, av klær, av reiser, av ressurskrevende mat som rødt kjøtt, og mye mer. Det er det beste vi kan gjøre nå, for å lette overgangen, råder Samset.

Han håper også at vi «finner igjen respekten for naturen, som vi tross alt lever av».

- Den må få de vilkårene den trenger. Da vil naturen hjelpe oss enda bedre med å takle klimakrisen. Her kan vi ta valg som bevarer natur snarere enn å bygge den ytterligere ned, sier klimaforskeren.

  • Her er rapporten til Verdens meteorologiske organisasjon, WMO.
PLASTPOSE-FJELL: Om klodens temperaturer fortsetter å stige, vil til slutt isfjellene smelte, mens plastposene er verre å få bukt med. Foto: AFP / NTB
PLASTPOSE-FJELL: Om klodens temperaturer fortsetter å stige, vil til slutt isfjellene smelte, mens plastposene er verre å få bukt med. Foto: AFP / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer