OMEGA ALARM: Flere forskere slår nå alarm om dårlig og harsk fiskeolje i de populære omega-3 produktene stadig flere skal ha. Harsk fiskeolje kan i verste fall gjøre deg syk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OMEGA ALARM: Flere forskere slår nå alarm om dårlig og harsk fiskeolje i de populære omega-3 produktene stadig flere skal ha. Harsk fiskeolje kan i verste fall gjøre deg syk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Alarm om dårlige omega-3 produkter

Kontrollen med omega-3 produkter i butikkene er på et lavmål. Harsk omega-3 kan gjøre deg syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ÅLESUND (Dagbladet): Om oljen i de helsebringende kapslene med fiskeolje er harsk kan det gå på helsa løs.

Det mener eksperter avisa Fiskeribladet Fiskaren har vært i kontakt med.  

I de siste årene har forbrukerne blitt stadig mer opptatt av å innta helsebringende produkter, og spesielt helsekostprodukter som inneholder fiskeolje med omega-3.  

Svært sunt Omega-3 er en fellesnevner for flermettede fettstyrer og har i utgangspunktet en haug av positive effekter.

Stoffene gir tilskudd av viktige signalstoffer til kroppen. De er godt for blodtrykket, demper betennelser og leddgikt, styrker immunforsvaret og stimulerer både vekst, forplantningsevne og læreevner sies det.

Men nå ropes det et varsku i følge Fiskeribladet Fiskaren. For også fiskeoljer kan bli dårlige, så dårlig at du kan bli syk.  

Stoffene i de populære omega-3 produktene vi finner i alt fra kapsler, brød og forskjellige drikke kommer fra fiskeoljer. Disse oljene kan bli harske og smaker så vondt at det ikke er til å ta feil av.
Da ryker helsegevinsten og kan bli direkte helsefarlig, mener flere eksperter.  

Sjekk kapslene TV-legen Bent Rognlien, kjent for sine kunnskaper om helseprodukter, har tidligere advart mot harske marine oljeprodukter og bedt folk sjekke kapslene.  

- En bør bite et lite hull i den første kapselen og sjekke om den er mild og fin eller harsk. Er den det bør den byttes, sier han og legger til at oljen kan være direkte helsefarlig om den har oksidert og er harsk.  

- Dessverre er mye av omega-3 direkte helsefarlig på grunn av at det er blitt harskt. Det er alt for mye harsk fiskeolje på markedet, og for liten kontroll med dette, sier Rognlien. 

Holdt ikke mål Det delvis statlige forskningskonsernet Nofima har sjekket 113 helsekostprodukter som inneholder omega-3.
Kun fire av disse produktene holdt mål etter internasjonal bransjestandard for marine oljeprodukter.
56 av produktene inneholdt så mange tilsetningsstoffer at de ikke lot seg analysere.

I følge forskerne ved Nofima er dette stoffer som smak, vitaminer og mineraler.  

De sier at studiene på enkelte områder viser motstridende resultater.
Enkelte studier viser at harske oljer har positiv effekt på kreftceller, andre studier viser det motsatte.
Trolig har oljene forskjellige effekter på forskjellige typer kreftceller, slår de fast.  

Null kontroll Forsker Gjermund Vogt ved Nofima sier til avisen at norske fiskeoljeprodukter i utgangspunktet holder topp kvalitet og har dermed en fordel framfor importerte oljer.

Imidlertid mister en kontrollen med oljene i det de forlater raffineriene. Vogt mener kontrollrutinene er svært mangelfulle.
- Det finnes ingen kontrollrutiner av harskningsgraden av fiskeoljen i butikkene.
Omega-3 er et så fantastisk produkt at vi må ta bedre vare på det i alle ledd. Dessverre er det en del useriøse aktører på markedet.

Hans forskerkollega Bente Ruyter sier at folk flest har forsvarsmekanismer som takler harske oljer, men at de ikke vet hvordan harsk olje virker på de som er syke.

Ubegrunnet frykt Prosjektleder Robert Wolff i næringssammenslutningen Omegaland mener fokus er feil og kan bidra til å skape frykt rundt et næringsmiddel han mener er dokumentert som svært sunt.

- Norske produsenter har en svært høy standard i produksjonen av fiskeoljer. Dette er så godt dokumentert at folk ikke skal frykte for å ta omega-3 kosttilskudd, sier han til Dagbladet, men Wolff legger ikke skjul på at pris følger kvalitet også her.
- Det er som ellers ute i markedet. Et dyrt produkt er som regel bedre enn et billig.

Wolff mener det er ikke er omega-3 som eventuelt er farlig.

- Det som er viktig å huske her er at den nevnte studien tar opp harskhet, ikke at omega-3 er farlig. Det finnes i dag en haug matvarer på markedet som kan bli harsk eller dårlig. Alt fett kan bli harskt.

- Også vi i næringen ønsker klare svar på om harskhet i oljeprodukter er helsefarlig på generelt basis. Vi vet gjennom grundige studier at omega-3 ikke er farlig, tvert imot. Det foregår nå en rekke studier som skal avdekke hvor helseskadelig harskhet er, sier han.