Corona

Alarm om tidssluk: - Kunne gjort mer

Ett år og 800 000 prøver etter at pandemien startet, må testlaben ved OUS fremdeles ringe positive prøvesvar inn til kommuneoverleger rundt om i landet. Helsedirektoratet kan ikke si når en nasjonal digital løsning vil komme på plass.

TIDKREVENDE: Ansatte ved Oslo Universitetssykehus slår alarm over et tungrodd varslingssytem for coronasmittede i en rekke av landets kommuner. Video: Johannes Fjeld / Jostein Sletten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På pandemilaben ved Oslo universitetssykehus bruker 25 bioingeniører all sin tid på å analysere coronaprøver for norske kommuner fra Oslo til Kristiansand.

Det vil si, ikke all sin tid.

Opptil flere timer om dagen går nemlig med til å ringe kommuneoverleger og melde inn positive prøvesvar muntlig.

Årsaken er at de fleste av kommunene laben gjør analyser for, mangler digitale systemer for varsling av positive prøvesvar. Av personvernhensyn kan ikke prøvesvarene sendes med vanlig e-post.

- Da må vi stave personnummer, adresse og navn. Vi bruker uforholdsmessig mye tid på dette, flere ganger om dagen. Det går nesten én bioingeniør med på det hver eneste dag, sier fagansvarlig Lise Andresen ved pandemilaben til Dagbladet.

Bare Oslo har en brukbar digital løsning, mener ledelsen ved avdelingen.

- Helt unødvendig

Når coronaprøver er ferdig analysert ved laboratoriet, sorteres de etter pasientenes hjemkommuner.

Så begynner ringerunden.

- Det er 20 til 25 forskjellige kommuner som vi ringer mange ganger om dagen. Det brukes mye tid på besvarelse, som er helt unødvendig. Vi kunne heller brukt tiden på å analysere prøver, sier Andresen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.