Alarm!

Faren er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRA BENKEN foran Lindex inne i Østfoldhallen kan jeg se utgangen til kjøletårnet, selve hovedsymbolet i den pågående legionellasaken. Tårnet, som er en hvit boks ved foten av tårnet, har vært stengt siden mandag. Fortsatt er tårn stengt i området, ingen pågrepet, ingen siktet. Men alarmen er avblåst og faren over. Resultatet ble fem døde. 41 har testet positivt på legionellasmitte. Og fortsatt kan tallene stige. I Østfoldhallen, på ei flat slette i mistenkelig smittefarlig posisjon mellom Fredrikstad og Sarpsborg, har til gjengjeld tallet på kunder sunket katastrofalt.

DET ER FEM dager siden alarmen gikk. Tre gamle gubber deler ei avis i kafeteriaen. Et venninnepar i overgangsalderen lunter inn i ICA-butikken. Og på «Jugærbenken» foran Lindex sitter jeg med immunforsvaret i fall mot førtidspensjonen og brillene i snor. Hvis jeg var TV-teamet som akkurat nå kommer inn med kamera for å dokumentere effekten av legionellaherjingene i nedre Glomma-regionen, ville jeg startet innslaget med oss. Bare sjekk Lørdagsrevyen i kveld: «Mens legionellaangsten holdt folk i Fredrikstad innendørs denne uka, har de eldste, de som virkelig er i faresonen, satt livet på spill for å skaffe seg vått og tørt i Østfoldhallen. Bare ei glassdør skiller dem fra det som kan være selve smittekilden.» Nærbilde av kjøletårnet, som er friskmeldt.

PÅ SYKEHUSET ØSTFOLD Fredrikstad er derimot stemningen god. For ikke å si høy. Sykehuset har i løpet av uka svingt fra å være utpekt som versting-sykehuset på grunn av tidligere skandaler, til å representere den medisinske kompetansen og kriseforståelsen. Allerede fredag 20. mai var det klart at påfallende mange pasienter var innlagt med lungebetennelse. Vakthavende leger fikk mistanke og tok prøver som påviste legionella. Lørdag gikk katastrofealarmen. Søndag klokka 14.00 var beredskapsrådet, under sin leder Per Engstrand, samlet til møte på sykehuset. Kommunehelsetjenesten og Folkehelsa var kontaktet. Kjøletårnene i området var stanset. Mandag hadde 22 pasienter testet positivt for legionella og en egen medisinsk avdeling var klargjort for storinnrykk. For å være ærlig: Legionellautbruddet i Østfold har i det minste gjort underverker med internkulturen på sykehuset.

KATASTROFER har mange sider. Et tidligere dødsfall på Sykehuset Østfold var forårsaket av at en ung gravid kvinne ikke fikk kvalifisert medisinering. Hun døde av underernæring og divisjonsdirektøren og avdelingssjefen på kvinneklinikken måtte gå. Ansatte har seinere vært raskt ute med å melde fra til Helsetilsynet når de synes noe er galt. Stemningen ble nedtrykt og deprimert. Inntil altså legionella-epidemien satte fart i samholdet, og daglige pressebriefinger kunne vise verden at selv om alle andre ansvarlige myndigheter har feilet grovt når det gjelder å holde kjøletårn smittefrie, utarbeide forskrifter og utføre tilsyn med at driften er i samsvar med kravene, så har i alle fall Sykehuset Østfold bestått prøven. Siden 2. juledag i år har beredskapsteamet måttet takle både tsunami-, metanol- og legionellakatastrofer. Selv om sykehuset har måttet overføre legionellapasienter til andre sykehus i landet, også til Universitetssykehuset Ullevål i Oslo, er det likevel Østfold som «eier» katastrofen.

AKADEMISK prestisje og forskningsmessige oppgaver følger med når alarmen går i samfunnet. Erfaring, ekspertise og kompetanse utvikles, egne fagmiljøer oppstår og genererer status for dem som står midt i stormen og har førstehånds tilgang på informasjonen, enten det gjelder medisin eller kjøletårn, kontroll eller beredskap - og journalistikk. Når alarmen går, starter også jakten på den skyldige. Det moderne livet krever en skyldig, en stat, en kommuneadministrasjon eller en driftsansvarlig for et kjøletårn, for å ha noen å rette vreden og erstatningskravene mot. Mens historiske epidemier har utryddet store befolkninger uten at noen annen instans enn Vårherre var å anklage, er et av våre moderne svar f.eks. å opprette legionellagruppa ved Østfold-politiet på jakt etter et skyldig tårn.

DNA FRA et bestemt kjøletårn må minst matche legionellapasienter og døde hvis det skal tas ut tiltale i denne saken. Ofrene er i gjennomsnitt rundt 70 år, med til dels andre alvorlige, underliggende sykdommer. Tårnet i Østfoldhallen har stått som faresymbol og hovedmistenkt gjennom hele legionella-uka. Det viser den gapende tomme parkeringsplassen. Nå skal tårnet rives og erstattes med en annen type kjøleanlegg. Og der kommer en ung mor med to småbarn på vei mot Brilleland. Snart melder VG: «Turistnæringen frykter milliontap.» Verden er tilbake på skinner.