Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea

Alarmberedskap i Sør-Korea. Venter rakett­oppskyting en av de nærmeste dagene

Det sørkoreanske forsvaret tror Kim Jong-un vil sende en klar melding til USAs neste president.

DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gjenomført en rekke prøveskytinger i år. Nå venter det sørkoreanske forsvaret en ny oppskyting i forbindelse med presidentvalget i USA. Foto: KCNA/NTB Scanpix
DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gjenomført en rekke prøveskytinger i år. Nå venter det sørkoreanske forsvaret en ny oppskyting i forbindelse med presidentvalget i USA. Foto: KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sørkoreanske forsvaret er i alarmberedskap i påvente av en ny rakettoppskyting fra Nord-Korea, i forbindelse med presidentvalget i USA, melder nyhetsbyrået Yonhap.

- Vi følger nøye med på hver eneste bevegelse det nordkoreanske militæret gjør ved Punggye-ri atomprøvesprengningsbasen, og ved andre mulige oppskytingsbaser. Forsvaret er klare til å møte alle mulige provokasjoner fra Nord, sier en ikke navngitt talsperson ved Sør-Koreas forsvarsstab.

Forsvarskilder sier til nyhetsbyrået at Kim Jong-un ønsker å sende et sterkt budskap til USAs neste president, om at Nord-Korea ikke har noen intensjoner om å avvikle atom- og missilutviklingsprogrammet - til tross for internasjonale fordømmelser og sanksjoner.

OPPFORDRET TIL KRIG: Under en diskusjon om atomvåpen uttalte Trump at Kina burde gå inn i Nor-Korea. Video: CNN Vis mer

Nord-Korea skal ha gjennomført åtte prøveskytinger av Musudan-raketter i år, men bare en av dem anses å ha vært vellykket.

Musudan-rakettene skaper imidlertid fortsatt stor frykt, da den har en anslått rekkevidde på mellom 2500 og 4000 kilometer. Dermed vil den kunne ramme mål over hele Sør-Korea og sørlige Japan, kanskje også USAs strategisk viktige militærbase på stillehavsøya Guam.

- En tapt sak

USAs etterretningssjef James Clapper konkluderte for to uker siden med at det ikke lenger har noen hensikt å forsøke å overtale Nord-Korea til å skrinlegge landets kjernefysiske program.

- Tanken om å gjøre Nord-Korea atomvåpenfritt er trolig en tapt sak. De kommer ikke til å gjøre det. Det er deres billett til å overleve, sa Clapper.

Utenriksdepartementets talsmann John Kirby avviste imidlertid Clappers ståsted, og understreket at «ingen ting har endret seg når det gjelder vår Nord-Korea-politikk».

- Vi ønsker fortsatt å se en beviselig atomnedrustning på halvøya, sa Kirby i sitt tilsvar.

USA vil utplassere rakettskjold

USA har lovet å utplassere et topp moderne missilforsvarssystem i Sør-Korea, for å beskytte mot eventuelle angrep fra naboen i nord - til tross for motstand fra Kina.

General Vincent Brooks, som leder de amerikanske styrkene i Sør-Korea, sa fredag at missilforsvarssystemet THAAD vil bli utplassert i Sør-Korea i løpet av åtte til ti måneder.

Tøffe sanksjoner

FN har ilagt Nord-Korea strenge sanksjoner på grunn av tidligere oppskytinger og tester, men likevel fortsetter prøveoppskytingene. En sørkoreansk forsvarstopp uttalte i august at Nord-Korea har gjennomført mer enn 30 prøveoppskytinger siden Kim Jong-un tok over makta i landet i 2011, ifølge CNN.

De nåværende FN-sanksjonene mot Nord-Korea er de tøffeste landet er blitt ilagt noensinne. De innebærer blant annet et forbud mot å kjøpe kull, jern og andre mineraler fra Nord-Korea.

FANGET SJELDNE BILDER: Fotografen Aram Pam hevder å ha fått tillatelse fra nordkoreanske myndigheter til å filme denne unike videoen av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang med Gopro-kamera. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!