Omikron:

Alarmen går: Frykter enorm smittebølge

Omikron-varianten sprer seg raskere enn noen annen covid-variant vi har sett så langt, sier den britiske regjeringens øverste pandemirådgiver. - Uansett hva vi gjør, er det usannsynlig at vi overreagerer, sier professor.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Omikronvarianten kan spre seg enda raskere i England enn i Sør-Afrika, advarer John Edmunds, professor i epidemiologi ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, i en artikkel i The Guardian.

- Spredningen av omikronvarianten er så dårlige nyheter som man kan få før jul, sier han til Sky News.

Han frykter den nye varianten er et svært alvorlig tilbakeslag for håpet om å gjenvinne kontroll over pandemien.

- Med hastigheten av spredningen av dette viruset nå, kan vi godt ha virkelig betydelige antall tilfeller innen jul. Jeg mistenker at uansett hva vi gjør nå, er det usannsynlig at vi overreagerer, sier Edmunds.

Torsdag ble det rapportert om 50 867 nye tilfeller av coronasmitte i England. Edmuns mener «det er ekstremt sannsynlig» at det er langt flere tilfeller av omikron i samfunnet enn det som så langt blir bekreftet, og sier han forventer at tallene vil skyte i været i ukene som kommer.

Stenger ned

Frykten for en kjempebølge av coronavarianten omikron får flere land, England inkludert, til å stenge ned før jul.

- Det sprer seg utrolig raskt, sier den britiske regjeringens øverste pandemirådgiver Chris Whitty, når landet aktiverer «plan B» i kampen mot den muterte varianten.

Planen , som iverksettes mandag, går blant annet ut på at alle som kan skal jobbe hjemmefra, bruke munnbind innendørs på de fleste offentlige steder, samt være forberedt på å vise coronapass på større arrangementer. I stedet for å isolere seg, vil folk bli pålagt å ta en daglig coronatest, ifølge NTB.

Den nye planen ble presentert av statsminister Boris Johnson onsdag kveld. Ifølge ham viser foreløpige analyser at den mer smittsomme varianten kan få en doblingstid i antall tilfeller på så lite som tre dager, skriver The Guardian.

- Kommer på toppen

Professor Edmunds er blant dem som mener plan B-tiltakene «absolutt ikke en overreaksjon».

Det britiske helsesikkerhetsbyrået identifiserte torsdag ytterligere 249 omikron-tilfeller, noe som er nær en dobling av antall tilfeller som ble bekreftet dagen før - og som totalt bringer landet opp i 817 bekreftede tilfeller.

Edmunds viser i the Guardian-artikkelen til at dersom Storbritannia hadde hatt 1000 tilfeller i dag, vil en doblingstid på to til tre dager føre til 8 000 tilfeller på en uke og 64 000 tilfeller på to uker. Og disse tilfellene ville kommet på toppen av den fortsatt pågående bølgen av delta-infeksjoner, mener professoren.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

- En million smittede

Den britiske helseministeren Sajid Javid advarte onsdag om at en million briter kan ha blitt smittet av omikronvarianten innen årsskiftet.

Landet hadde da registrert 568 tilfeller av omikronvarianten. Men tallet er trolig 20 ganger høyere, ifølge helseminister Javid.

- Det britiske helseinstituttet (UKHSA) anslår at antallet smittede med omikron er omtrent 20 ganger høyere enn antallet av bekreftede tilfeller. Trolig er det nåværende tallet på smittede med omikron nærmere 10 000, sa Storbritannias helseminister Sajid Javid onsdag kveld ifølge The Guardian.

- UKHSA anslår også at om det fortsetter slik vi ser det nå, at tallene dobler seg med to til tre dagers mellomrom, kan vi ha over en million smittede med omikron ved slutten av desember, fortsatte han.

Videre la han til at det nå er tillit til at omikron er langt mer smittsom enn deltavarianten. Samtidig la han til at det fremdeles er mye som gjenstår å lære om den nye varianten.

I løpet av de siste sju dagene har det ifølge The Guardian vært registrert 339 861 nye coronavirustilfeller i Storbritannia.

- Raskere enn noe annet

Regjeringens øverste pandemirådgiver, Chris Whitty, uttalte på en pressekonferanse onsdag at det i hovedsak er yngre mennesker som er smittet akkurat nå. Man frykter imidlertid at varianten snart vil få fotfeste i den eldre befolkningen, og da kan antallet smittede som trenger sykehushjelp øke raskt, la han til.

- De siste dagene har vi begynt å lære mer om varianten. En av de tingene vi har lært, er at det sprer seg veldig, veldig raskt. Den sprer seg raskere enn noen annen covid-variant vi har sett så langt, sier Whitty ifølge The Guardian.

Ifølge en britisk analyse presentert for regjeringen før beslutningen om å aktivere «plan B», er det hovedsakelig det høye smittenivået som fører til bekymring i England, skriver Aftonbladet.

Ekspertgruppa mener at selv om risikoen for alvorlig sykdom bare er halvparten mot deltavarianten, kan det store antallet infeksjoner som det fryktes at spres via omikron likevel føre til en overbelastning, skriver The Guardian.

- Fortsatt stor usikkerhet

Det siste døgnet er det registrert 5355 coronasmittede i Norge, som er nok en ny rekord og 1215 flere enn samme dag i forrige uke

Forrige døgn ble det registrert 5259 smittetilfeller, noe som betyr en økning på 96 tilfeller.

Helsedirektoratet i sitt faglige grunnlag at dersom situasjonen raskt blir mer alvorlig, så kan det bli nødvendig med ytterligere tiltak, som «kan innebære å stenge ned samfunnet helt eller delvis».

- Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til omikronvariantens egenskaper. Vi utelukker ikke at det kan bli behov for strengere tiltak, sa assisterende helsedrektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet i onsdag.

Stenger nattelivet

Danmark la også denneuka fram en rekke restriksjoner for å stoppe smitten av corona.

Utelivet tvinges nå til å stenge ned på nattestid. Det blir blant annet besøksstopp på utesteder og forbud mot salg av alkohol i butikker mellom midnatt og klokka 05 i Danmark.

I tillegg blir det tidlig juleferie for mange elever. Danske grunnskoleelever blir sendt hjem fra 15. desember til 5. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer