Coronasmitte:

- Alarmen lyser rødt

I Europa sprer smitten seg raskt og dødstallene øker. - Det daglige antallet dødsfall er skremmende, sier Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

STIGER: Både antall smittetilfeller og dødsfall stiger flere steder i Europa. Foto: Stringer / Reuters
STIGER: Både antall smittetilfeller og dødsfall stiger flere steder i Europa. Foto: Stringer / Reuters Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Tirsdag ble det satt ny rekord for antall registrerte smittetilfeller i Norge. I løpet av ett døgn fikk 2552 påvist coronasmitte.

Onsdag ettermiddag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering hvor de vurderer at det vil trolig komme en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstanden fram mot jul.

«Et mulig scenario er at vinterbølgen når en topp med rundt 500 pasienter på sykehus med covid-19», skriver FHI.

Smitten har økt kraftig gjennom hele Europa, og en rekke land setter stadig nye smitterekorder.

- Alarmen lyser rødt, sier Belgias statsminister Alexander De Croo på en pressekonferanse onsdag kveld.

Under stort press

Dagsgjennomsnittet i Belgia ligger på i overkant av 12 000 tilfeller. Landet ble hardt rammet av en smittebølge forrige vinter og er nå på vei tilbake til datidas nivå.

Den belgiske regjeringen har innført en rekke tiltak for å få kontroll på smittespredningen. Det blir blant annet utvidet bruk av munnbind og påbudt med hjemmekontor. I tillegg til dette må nattklubber coronateste gjestene sine i døra, dersom de ønsker å slippe munnbind.

- Vil vi unngå nok en nedstenging, må vi vise en form for ansvarlighet, sier Alexander De Croo.

LYSER RØDT: De røde prikkene markerer områder med høyt smittetrykk. Foto: John Hopkins
LYSER RØDT: De røde prikkene markerer områder med høyt smittetrykk. Foto: John Hopkins Vis mer

- Trist jul

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, advarer om at smittesituasjonen i landet er svært dramatisk. Onsdag ble det registrert 52 826 nye smittetilfeller i landet.

- Den fjerde bølgen treffer landet vårt med full kraft. Daglige smittetilfeller er høyere enn noen gang og de daglige dødsfallene er skremmende, sa Merkel ifølge The Guardian.

Rundt 68 prosent av Tysklands befolkning har tatt begge vaksinedosene, noe som er lavt sammenliknet med de fleste andre landene i Vest-Europa.

- Det er slett ikke for seint å vaksinere seg. Veien ut av pandemien er at nok mennesker blir vaksinert, sier Merkel.

Ungarn registrerte onsdag sitt høyeste smittetall siden forrige vinter, med hele 10 265 nye smittetilfeller. Landets legeforening ber nå regjeringen om å innføre krav om munnbind og avlyse store arrangementer.

- Vi må bremse tilstrømmingen av pasienter med covid-19 til sykehusene, ellers vil mange familier få en veldig trist jul, skrev legene i en uttalelse.

ANSVAR: Generaldirektør i Folkehelsemyndighetene i Sverige, Karin Tegmark Wisell, tar ikke ansvar for smittespredning i andre land. Sverige innfører påbud om vaksinasjonsbevis fra 1. desember. Video: Expressen Vis mer

Sverige slaktes

Sveriges håndtering av coronapandemien kan ha bidratt til smittespredning til andre nordiske land. Det er en av konklusjonene i en ny studie, publisert i tidsskriftet Eurosurveillance, som utgis av Det europeiske smittevernbyrået.

Dagbladet har tidligere vært i dialog med Steinar Westin, professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, som stiller seg svært kritisk til Sveriges håndtering av pandemien.

- Sverige hadde en elendig håndtering fra dag én. De undervurderte både smittsomheten og dødeligheten av dette viruset, uttalte Westin.

Han hevder at Sverige ikke tok signalene fra WHO på alvor da pandemien blusset opp.

KRITISK: Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin. Foto: Privat
KRITISK: Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin. Foto: Privat Vis mer

- Det er høyst sannsynlig at Sveriges slappe coronastrategi og manglende nedstenging kan ha medført at viruset fikk så rask og bred spredning, og dermed også raskere innpass i de andre nordiske landene.

Den svenske Folkehelsemyndigheten er forelagt Westins uttalelser, og svarte Dagbladet under onsdagens pressekonferanse.

- Hvilket ansvar har folkehelsemyndighetene for smittespredningen som har kommet fra Sverige til andre nordiske land?

- Vi har ikke noe ansvar for smittespredning i andre land, svarer generaldirektør i Folkehelsemyndigheten, Karin Tegmark Wisell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer