Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssak i dag:

Alarmen om den kjente psykiateren gikk i Sveits: I Oslo fant politiet enorme mengder overgrepsbilder av barn og en ulovlig pistol

Fikk nei til lukkede dører - må vitne for åpen rett.

ÅPEN SAL: Familiære årsaker var ikke nok for Oslo tingrett til at psykiateren får forklare seg for lukkede dører onsdag. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
ÅPEN SAL: Familiære årsaker var ikke nok for Oslo tingrett til at psykiateren får forklare seg for lukkede dører onsdag. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En profilert Oslo-psykiater i 50-årene må forklare seg i Oslo tingrett onsdag med tilhørere og presse tilstede.

Den tidligere ustraffede Oslo-mannen , som i sentrale posisjoner har jobbet med barn og unge i en årrekke, må svare for en alvorlig tiltale om ulovlig nedlasting av hundretusenvis av overgrepsbilder av barn.

Nedlastingene har ifølge tiltalen foregått i en 20-årsperiode helt tilbake til 1997.

Tingretten avslo tirsdag en begjæring fra tiltaltes forsvarer, advokat Toini Caroline Saxegaard Lødemel, om at saken skal gå for lukkede dører.

Hovedargumentet var familiære hensyn.

- Retten legger avgjørende vekt på sakens art og dens samfunnsinteresse sett i lys de viktige verv og oppgaver tiltalte har hatt i forhold til sitt arbeid med og for barn og unge gjennom mange år, grunngir tingretten i beslutningen.

Tiltalen beskriver de enorme beslagmengdene av ulovlig materiale fra razziaen i mannens hjem 12. januar 2017:

Fem måneder med video

- 205 536 datafiler, hvorav 193 491 bilder og 12 045 videoer med samlet spilletid på 4 064 timer. I tillegg kommer blant annet 94 ark med bilder.

Med sammenhengende videotitting 24 timer i døgnet sju dager i uka vil det ta mer enn fem måneder å se gjennom bare beslaget med levende bilder.

Tiltalen beskriver blant annet grove seksuelle overgrep utført av voksne mot barn, seksuell omgang mellom barn og barn som utfører seksuelle handlinger på seg selv.

I en periode på mindre enn to år - fra 26. januar 2015 til 2. januar 2017 - skal den tiltalte psykiateren ha lastet ned fildelingstjenester 29 707 ganger og delt filene med andre brukere.

I tillegg er han tiltalt for ulovlig oppbevaring av en pistol, som politiet fant under ransakingen av hjemmet.

- Erkjent skyld

Tiltalte har i politiavhør erkjent straffskyld og ønsker å bidra til sakens opplysning ved å forklare seg, skriver tingretten i tirsdagens beslutning om åpne dører.

Politiadvokat Jens Johannes Andenæs har tidligere sagt til VG at det ikke er noe i noe i etterforskningen som tyder på beslagene har påvirket arbeidet hans.

Det var politiet i Sveits som varslet Kripos om en norsk serveradresse med enorm nedlasting av ulovlig materiale.

De elektroniske sporene ledet til Oslo-psykiateren.

Han satt varetektsfengslet de første ukene av etterforskningen, og i fjor vår trakk Helsetilsynet tilbake hans legelisens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!