KATASTROFE: Elleve ble drept under utblåsningen på Deewater Horizon og oljeutslippet kan bli det verste i amerikasnk historie. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard
KATASTROFE: Elleve ble drept under utblåsningen på Deewater Horizon og oljeutslippet kan bli det verste i amerikasnk historie. Foto: REUTERS/U.S. Coast GuardVis mer

Alarmene forble stille da elleve ble drept

- Jeg har aldri sett noe linende. Aldri, sier overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Overlevende etter forrige ukes massive eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon, som krevde elleve menneskeliv, har fortalt ABC News at alarmene som skulle advart dem om utblåsningen, forble stille.

To kritiske sikkerhetsbarrierer virket ikke under kjedereaksjonen som oppsto og som førte til det mange mener kan bli den verste oljekatastrofen i amerikansk historie.

- Det var kaos. Ingenting gikk som planlagt, sier overlevende Dewayne Martinez til ABC News.

En stor sky av gass veltet ut fra brønnen på riggen og sirklet inn riggen, før en større ekplosjon inntraff.

- Folk skrek og bar seg. sier oljearbeider Micah Sandell.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Aldri.

Første tegn på problemer kom da arbeidere startet med å injisere sjøvann ned i brønnen for å erstatte boreslam som holdt tilbake olje og gass. En såkalt blowout preventer sto åpen, og ulykken var et faktum.

Ifølge nyhetsbyrået AP skyldtes utblåsningen på oljeriggen i Mexicogulfen en boble av metangass fra oljebrønnen som ble skutt opp langs boresøylen for deretter å forårsake en eksplosjon. Disse opplysningene er kommet fram av oljeselskapet BPs interne gransking.