Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alarmerende drapstall

Så langt i år er sju personer drept i Hordaland, de fleste med kniv. Drapsstatistikken på Vestlandet beskrives som alarmerende.

OBDUKSJON: Overlege og patolog Stine Kristoffersen sier at det ikke kan utelukkes at det kan være en smitteeffekt når antallet drap stiger. I dette rommet er fem lik blitt identifisert etter drap den siste uka..  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
OBDUKSJON: Overlege og patolog Stine Kristoffersen sier at det ikke kan utelukkes at det kan være en smitteeffekt når antallet drap stiger. I dette rommet er fem lik blitt identifisert etter drap den siste uka.. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Overlege, patolog og rettsmedisiner Stine Kristoffersen har sin arbeidsplass i avdeling for patologi ved Gades laboratorium på Haukeland universitetssykehus.

Den siste uka har fem lik blitt obdusert her etter drap i Hordaland og Sogn og Fjordane. To er drept i Bergen og tre ble drept i bussen på Filefjell.

- Vi har en alarmerende statistikk her vest. Drapstallene stiger, og stadig flere blir drept med kniv, sier Stine Kristoffersen til Dagbladet.

46 drap i Norge Hun er i ferd med å sluttføre en forskningsrapport om drap på Vestlandet. Det som er mest kjent som Gades institutt har et inntaksområde som strekker seg fra nordlige deler av Rogaland til sørlige deler av Møre og Romsdal.

Så langt i år er det registrert 46 drap i Norge, mot 30 i hele 2012. Hvis vi ser bort fra massakren 22. juli 2011, ligger det an til at 2013 blir det verste drapsåret på 30 år. Hordaland trekker drapsstatistikken i en stadig mer dyster retning.

- Med de to siste drapene i Bergen denne uka, kommer vi opp i sju drap i Hordaland så langt i år.  I hele vårt distrikt har vi hatt 16 drap i 2013. Da må jeg understreke at vi teller drap på en annen måte enn Kripos. De registrerer bare de tilfellene der personer blir dømt for drap. Dermed unnlater de blant annet å ta med barn som dreper barn. Vi fører statistikk over alle drap, sier Stine Kristoffersen.

Gjennomsnittet for de ti tidligere årene er 2,2 drap årlig i Hordaland. I Oslo ligger gjennomsnittet på 8,5 drap årlig. Det sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NRK Hordaland.

- Kan være smitteeffekt Statistikken som Kristoffersen har utarbeidet viser at det har vært 196 drap i hennes distrikt på Vestlandet i perioden 1985 til 2009. Da er overlagte og forsettlige drap medregnet, ikke uaktsomme drap. Tidligere gikk det på nevene løs og folk ble drept i slåsskamper. Nå er det stadig flere som tar med seg kniv når de skal ut.

- Vi har egentlig sett en synkende drapsstatistikk de siste årene etter 2009, men så får vi altså en sterk oppgang i år. Vi kan ikke utelukke at det kan være en smitteeffekt når vi registrerer en så sterk økning. Personer som har drapstanker kan få en kortere veg til handling.

Tidligere hadde vi for det meste drap ved stump vold, nå blir de fleste drept med kniv. Antall knivdrap i Hordaland nærmer seg tallene for knivdrap i Oslo og landet forøvrig. Folk tar med seg kniv på byen og forklarer det med at de må forsvare seg.

Menn dreper kvinner Andelen drapsdømte med utenlandsk opphav har gått noe ned på Vestlandet de siste årene, regnet som andel av den totale befolkningen.

Det er fremdeles menn som dreper kvinner i ekteskap og samboerforhold. De siste 25 årene er det kun to kvinner som har drept sine menn. I år er det allerede to kvinner som har drept sine mannlige partnere i Hordaland og Rogaland.

- I Sverige gjør de en risikovurdering av parforhold der det har vært gjentagende vold. De kaller dem for høyrisikoforhold, og hjelper i disse tilfellene kvinnene for eksempel med å flytte ut av deres felles bopel for å forhindre drap. Det er forsøkt med en liknende ordning ved to politistasjoner i Norge. Jeg tror det kan være et fornuftig tiltak for å få redusert drap i parforhold, sier Stine Kristoffersen.

STORE BESLAG: Politiførstebetjent Johnny Hordne viser noe av kniv- og våpenbeslaget som er gjort i Bergen sentrum siden 15. august.  

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STORE BESLAG: Politiførstebetjent Johnny Hordne viser noe av kniv- og våpenbeslaget som er gjort i Bergen sentrum siden 15. august. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Stasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon har sett en utvikling som viser at stadig flere bærer kniv for å forsvare seg, eller for å begå straffbare forhold.

Store knivbeslag - Vi har hatt fokus på dette med kniv i år og har gjennomført opp mot ti aksjoner rettet mot områder der vi vet at en del personer bærer kniv. Det er forbudt å bære kniv på offentlig sted og politiet har anledning til å gjennomføre knivkontroll i spesielle områder uten at det foreligger skjellig grunn til mistanke om straffbare forhold. Konsekvensene av at flere bærer kniv, er at flere bruker kniv i straffbare forhold, sier Olav Valland.

Politiførstebetjent Johnny Hordne sier at politiet beslaglegger i gjennomsnitt en kniv hver eneste dag i Bergen sentrum. Han triller fram kasser fulle av springkniver, store dolker, sverd, softgun og andre skytevåpen for å vise hva som er beslaglagt i høst.

- Dette er bare en liten del av beslagene vi har gjort siden 15. august. I denne perioden har vi beslaglagt 113 kniver. Det hender vi pågriper personer som har skjult store dolker på ryggen. Andre har farlige kniver i jakkelommer og ryggsekker, sier han.

 

Drap i Hordaland 2013

4. februar ble en mann (31) drept med kniv på Brattholmen på Sotra.
14.mai ble en mann (59) drept med kniv i Bergen.
24. juli ble en mann (65) drept med slegge på Sandvoll i Kvinnherad.
21. september ble en mann (27) drept med kniv i bydelen Åsane i Bergen.
10. oktober ble en tre år gammel gutt drept med kniv på Stord.
4. november ble en mann (46) drept med kniv på Møhlenpris i Bergen.
7. november ble en mann fra Litauen funnet drept på Minde i Bergen.

AKSJONERER: Stasjonssjef Olav Valland sier at politiet vil fortsette å aksjonere mot miljøer som bærer kniv i Bergen sentrum.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
AKSJONERER: Stasjonssjef Olav Valland sier at politiet vil fortsette å aksjonere mot miljøer som bærer kniv i Bergen sentrum. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer