Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alarmerende fare for omfattende lakselus

350 millioner oppdrettslaks langs kysten er mellom 6 - 10 ganger bærekraftig nivå.

ADVARER:  Seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA sier at forskriften om kapasitetsøkning i havbruksnæringen ikke bør iverksettes. 
Foto: SCANPIX
ADVARER: Seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA sier at forskriften om kapasitetsøkning i havbruksnæringen ikke bør iverksettes. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser til at det nå står 350 millioner oppdrettslaks i merder langs norskekysten. Ut fra dagens nivå av kjønnsmodne lakselus innebærer dette en lusemengde på mellom 300 og 350 millioner lus.

Dette er mellom 6 og 10 ganger bærekraftig nivå for laksefisk, beregnet ut fra høyeste tålegrense (Heuch og Mo 2001).

Seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA sier til NTB at forskriften om kapasitetsøkning i havbruksnæringen ikke bør iverksettes. I dette inkluderer han både den planlagte økningen av 65 nye konsesjoner og økningen av tillatt biomasse (MTB) i oppdrettsmerdene på 5 prosent.

- En kapasitetsøkning nå vil være uforenlig med myndighetenes egne mål om bevaring av våre laksebestander, mener Forseth.

Han viser til at lakselusbelastningen og lakserømming til sammen utgjør en reell trussel mot utryddelse av flere bestander. (©NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media